Histaminfattig kost 🍽

Halloj på er 😘
 
En ny dag och en ny vecka har tagit sin början och jag har hostat och hostar, så att jag inte kan sova🤧Jag ligger högt med kuddar osv. men har ändå svårt att komma mig till ro då hostattackerna avlöser varandra.
Det värsta är att jag får jobbigt med andningen.
Vet inte om det kan bero på att jag haft 6 lunginflammationer i mitt liv och lungorna därför blivit extra känsliga, men jobbigt är det i alla fall.
Har också insett att självkurer inte hjälpt någonting.Har tuggat både vitlök och halstabletter, druckit litervis med ingefärsté, men är totalt däckad🤒
Nej, det här får man nog bara harva sig igenom och vänta på att det bestämmer sig för att försvinna.
 
Nåja, ute har det varit -17 grader!! kallt i flera dagar och inte ens Fire har velat gå ut.
Snabbt snabbt har han sprungit ut och lika snabbt in😅 Men tror att vädret håller på återgå till någorlunda vettiga temperaturer.
Det är skönt att det är varmt inomhus i alla fall.
Veden sprakar och jag ligger med
 
raggsockorna på och lyssnar till bubblet i bröstet.Sängbordet har en stor hög av näsdukar och tekoppen är åter fylld. Trots att den nog inte gör någon nytta, så känns det ändå värmande att få något i halsen och kroppen.Fire tar god hand om mig som ni ser😀😍
På tal om att ta god hand om, så har någon/några av fiskarna vi har, fått fiskbebisar✨ och för att de inte ska bli uppätna så får de bo i en egen bytta, i akvariet.
Finns att köpa på zooaffär, för ca 80 kr.
Våra fiskar trivs med varandra otroligt bra🐠och det är kul att följa dem.Nu kan de kika på de små ynglen och ha som en egen liten biograf🎬
 
På TV och på nätet har man kunnat följa konståknings -EM från Ryssland.
Tänk vad duktiga de är!
Jag tog lite foton med min mobil, när jag följde konståkningen från nätet.
Inte bara förväntas de aktiva prestera makalösa piruetter och program, de ska också hantera kylan ⛄️ för det är ju inte direkt varmt i hallen.
De på läktaren sitter ju påpälsade, men de som tävlar, har tunna vackra dräkter på sig.
Jag är verkligen så imponerad av de❤️
Och konståkning och hela EM konceptet likaså.
De har varit en fröjd att följa detta✨👌🏻
 
Man fick bland annat se otroligt många helt fantastiskt duktiga konståkare, både individuella och par-dansåkare✨
På bilden ser ni tex. det finska paret,som gjorde ett jättefint nummer.
Och sen hade vi ju flera svenska deltagare också, bland annat Alexander Majorov och ja, han var ju helt otroligt duktig och kom på en 7:e placering !! vilket innebär att han troligen kommer att få delta i kommande OS👍🏻✨
Jag var blev så glad när jag såg honom åka och att det gick så bra för honom👏🏻👏🏻👏🏻
 
Javisst, jag tycker konståkning är både vackert och intressant att se på. Vem minns inte förresten Katarina Witt✨⛸ Vilken fantastisk konståkerska! 
 
Ja, och medan jag hostar på, har Fire hämtat några av sina leksaker och lagt de här bredvid mig❤️❤️❤️❤️
Älskar vår hund, han har ett enormt stort hjärta❤️❤️❤️
 
Vad har hänt mer då?
Jo, jag har varit till en dietist som är expert på histaminfattig kost, som jag ska prova att äta.
Börjar idag🙂
Dietisten satt på ett ställe som kallades ögonbrynet 👀
Där bak syns även en annan skylt, aortascreening, där har jag också varit en gång i tiden,nja, för inte så länge sen, då de screenade mina kärl.
 
Javisst och nu ska jag då äta enligt en lista ↘️
Det första man ser är det man inte får äta😏
Typ,allt det jag brukar äta, lax,fläskfilé, korv, pålägg, smörgåsguka,citron, leverpastej,choklad banan,skaldjur...tomat... med mera😩
Här ser man litegrann hur stora halter av histamin det finns i maten och så fick jag flera andra papper också, där det står lite mer ingående om hur histamin påverkar kroppen.
Bland annat varför man kan få allergiska reaktioner av mat, med mera.
Ju mer histamin man får i sig och ju mer kroppen frisätter, desto större chans är det att det blir en reaktion, särskilt om man INTE har det enzym ( DAO) som behövs för att bryta ner histaminet.
Jag har väldigt väldigt låg produktion av DAO pga. min stomiop. av tarmen. Man ska ha ett värde över 10. Jag har 4
Därför har jag fått börja äta ett medel från Österrike ,DAOSIN ,som sägs öka produktionen av detta enzym. Än har det inte hjälpt, tyvärr, men vi får se om det gör det.
 
Japp så igår åt vi därför lite nyttiga små goda chokladbollar, gjorda av : kakao,torkade ekologiska godsaker såsom dadel, plommon och fikon, som smaksatts med lite honungsvatten och rullats i kokos.
Det gick bra trots choklad med mera😋
men denna vecka blir det ingen choklad eller annat som står med på icke-listan.
 
Vi har gjort en matlista på vad vi ska äta denna vecka och idag blir det tex. nötköttfärsbiffar istället för fläskfärsbiffar 👍🏻
Efter 1 vecka, ska jag börja introducera 1 ingrediens från icke-listan och prova den i 2 dagar..Går det bra, så fortsätter jag med nästa ingrediens och så ser man hur kroppen reagerar.
Intressant eller hur.
 
Och nu är detta lilla inlägg slut och jag ska bläddra lite i en bok som jag hittade i en second handbutik för endast 15kr!
 
Kram på er allihop❤️
MH

Känner igen mig i din hosta är inne på femte veckan, så tyckte jag det gjorde uppehåll men kom igen och enligt reumasköterskan så är det så tyvärr. Så drygt man får ju ont i hela kroppen. Hoppas kosten ska hjälpa dig man gör ju allt för att va någorlunda. Har tagit sköldkörtelprover och ett var inte så bra, men eftersom det andra var OK medicinerar man inte, för lågt TSH, inte konstigt jag fryser och har tappat lite i vikt.
Hoppas våren kommer fort i år jag vill inte frysa.
Kram till dig och familjen/MH Österlen

Svar: Hejsan💖Stackars dig🤧 Ja, det känns som att halva Sverige drabbats av förkylning och influensa! Hostan gör att man har svårt att sova och det gör ont i både huvud och bröstet.Ska bli skönt när det här är över.Känner igen det där med sköldkörtelprover.Jag har legat lite högt ibland på proverna och jag får om jag vill påbörja Levaxin behandling, men jag har avstått. Tror dock att det kan vara ärftligt, för mamma hade struma, likaså min moster. Själv har jag inte struma, men lite för höga världen. Men, jag är inte så pigg på att ta några medikamenter överhuvudtaget, då jag är allergiker, mer än de som håller mig vid liv förstås och det är ju tur att jag tål de i alla fall. Begär att få en second opinion, av en ny/annan läkare. Du ska absolut inte behöva gå ner i vikt och tappa hår. Tror att de säkert kan ompröva beslutet och kanske ta nya prover också.Hoppas det i alla fall🙏🏻Jag själv har skyhögt kolesterol också,och även där tror jag det är ärftligt för pappa har pacemaker och 6 stentar.Jag är envis som en åsna och vägrar sådana kolesterol tabletter, utan äter Betavivo flingor istället, som går att köpa från Apoteket.Den histamin fattiga kosten har gått bra hittills.Saknar massor av sådant jag normalt brukar äta, men,allting går👍🏻Nästa vecka ska jag ju börja återinföra histaminrik föda, en i taget.Ska bli spännande och se hur det ter sig.Sänder dig gigantisk styrkekram och hoppas du snart får bli frisk🙏🏻✨❤️Kramar från lilla mig❤️❤️❤️❤️
Paula Taxén

Ingela

Hej Paula! Följer din blogg troget och beundrar dig enormt. All livsglädje och positivitet trots flera svåra händelser och sjukdomar. Själv har enbart (just nu i alla fall...) drabbats av maginfluensa, men oh vilka enorma smärtor det tydligen kunde bli av den här varianten! Varit på akuten två gånger denna vecka, då ingen förklaring funnits förrän senaste. Ingen smärtlindring dock, utan bara att vänta ut. Tiden får läka ut det. Önskar dig en fortsatt bra helg! Kramar till familjen!

Svar: Hejsan🤒Tack för de värmande orden och för att du läser min blogg🤗
Maginfluensa är jättejobbigt.
Stackars dig🤕
Men som du säger så är det tyvärr bara att invänta att det läker ut.
Man ska dock vara noga med att dricka mycket och ett tips är att köpa Resorb,
som finns att köpa både på nätet( billigare) och i affärerna.
Resorb=vätskeersättningspulver som tillför kroppen förlorade salter och förhindrar uttorkning. Det är brustabletter som blandas med vatten och finns i olika smaker.
Sänder styrkekramar till dig och hoppas att du kryar på dig så snart som möjligt 🙏🏻💞
Paula Taxén