30 september 2018

Första frosten⛄️

Allmänt

Hej på er💞
 
Så kom då den första frosten lika plötsligt som alltid❄️
Tyvärr hann dahliorna få sig en köldknäpp men jag hoppas de flesta knölarna klarat sig. Det är i alla fall dags att plocka in både dahliaknölarna, citronträdet, fuchsiorna och pelargonerna. Vi brukar lägga dahliaknölarna i sådana där bruna kompostpåsar och förvara de i en låda i ett av förråden på övervåningen. Det man ska tänka på är att låta de torka upp lite innan vintervilan, så att de inte möglar under vintern. Citronträdet får stå i ett svalt utrymme i ca 15 grader och fusciorna likaså och pelargonierna får placeras i plastlådor i samma rum.
Än skänker dock rosor med mera en sista blomning för denna underbara sommar och höst, innan den långa välbehövliga vintervilan anläbder. Tänk på att täcka känsliga blommor med tex potatissäckar eller jutesäckar eller något annat ni har. Använd också löven till att skydda känsliga rötter🍂🌹🍂🍁🌹🍂🍁🌹🍂

Tänker tillbaka och känner enorm lycka.
Växthuset som har levererat mängder av goda goda paprikor, tomater och gurkor och det är så coolt att kunna gå dit och bara hämta en grönsak👍🏻Äpplena ja, de faller ner en efter en och snart är de fler på backen än i träden!
Torbjörn kör dock äpplena till skogen, så att älgar, rådjur och andra djur får något att mumsa på. 
Och de där älgarna är bra stora, när de är på nära håll!
Dessa mötte Torbjörn idag👀
Ett gäng vackra rosor väntar också ivrigt på balkongen.
2 st röda Nina Weibull, 1st vit Karen Blixen, 1st gul Lichtköningen Lucia och 3 st rosa Astrid Lindgren längtar att få hitta ett hem i trädgården💐Även ännu en paradisbuske ( vi har en som vi planterade för några år sedan) ska få bosätta sig hos oss. Dessa kan bli ca 2-3 m stora och blommar vackert!
 
Ja, och annars har en 3:e vecka i förkylningens tecken gått och det verkar hålla i sig.
Har även haft smärtsamma varfyllda läppar av detta och det har gjort jätteont och ja, det har sett förskräckligt ut.
Även inuti munnen har blåsorna spridit sig och orsakat bedrövlig smärta. Nu syns äntligen bara lite mörka skorpor och inuti munnen är det bara någon blåsa kvar.
 
Torbjörn som tycks ha ett bättre immunförsvar, mår bättre då hans förkylning gett med sig ganska bra.
Nu har Caroline också drabbats och ja, vi får se hur hennes förkylning artar sig.
 
Men vi kämpar på och vet ni det är ❤️KÄRLEKEN❤️ som gör att man orkar med allt. Här hos oss är det så😍
Denna månad firar Torbjörn och jag 26 år tillsammans och vi brukar fira både dagen vi träffades och bröllopsdagen❤️Nästa år har vi varit gifta i 25 år✨❤️ Silverbröllop med andra ord! Och så fyller Caroline 25 år i februari och lilla jag dubbelt så mycket nästa sommar🎂🎉
Det blir många tillfällen till att fira👏🏻
 
Jahapp och jo, sen förstår ni så har vi börjat med något nytt. Och vad kan det vara?
Jo, ni vet ju kanske att vi har en jordkällare som min man omvandlat, så att den mer liknar en inredd bastu✨
Därinne simmar koifiskar i sin stora bassäng som Torbjörn också byggt och så tänkte vi att därinne så måste vi ju givetvis också förvara något mer.
Och vips föddes tanken att köpa lite olika sorters vin att lagra. Javisst och här går aldrig tankarna till spillo och de tar heller aldrig speciellt lång tid innan de förverkligas
🏎💨🍾🥂
 
Det där kan bli ett kul experiment!
Vinet som syns på bild, det från 2008 ..det som
är 10 år gammalt, det lagrade vi inte, utan provade på en gång. Hmmm.. nu var kanske inte detta italienska vin vårt bästa köp, men det var kul att testa.
Däremot ska de andra 2 vinerna i bild lagars och så har vi beställt 2st Cannonau viner som också ska lagras.
Sen kan man antingen ta fram en flaska när goda vänner kommer och bjuda på ett glas medan de kikar på fiskarna eller ta med sig en flaska in, till en god bit mat.
Spännande eller hur.
De på Systembolaget tyckte det här lät jättehäftigt!
Nu är ju vi inga vinkännare, så vi tycker detta bara är kul, men alla kan ju utvecklas och varje vin vi provar skriver vi en recension om i en bok vi har.
 
Yes, och nu önskar jag er alla en fortsatt vacker höstdag och säger hejs svejs tills vi hörs igen💞👨‍👩‍👧