Hej på er 💕
 
Livet fortgår och nu är det september. 

Morgnarna är betydligt kallare och solen tittar fram alltmer sällan, men än slår några senblommande roso, liljor och dahlior ut i trädgården och det skänker verkligen glädje.
Löven dalar sakta ner och då och då dunsar det ner ett äpple också.
Hösten är verkligen här, men man hade gärna njutit av värmen ett tag till. Tomaterna mognar, vårtbitaren sjunger,humlorna jobbar på, koifiskar, salamandrar, paddor njuter av simturerna i dammen och Fire fäller sommarpälsen och bygger upp en rejäl vinterkappa.
Dagarna flyter som sagt på och fylls med allt möjligt.
Årets kräftskiva blev väldigt lyckad och då njöt vi av egenfångade kräftor 🦞 och så har vi haft mysiga besök som förgyller livet 🥰❤️🥰
Visst är de otroligt vackra, liljorna 😊
 
Ok, och vad har hänt mer?
Jo, som ni kanske vet så sände vi ett långt email-brev till infrastrukturdepartementet ( ni kan läsa det, i det föregående inlägget, om ni vill ) men nu har vi som sagt fått svar och det kan ni läsa här:
 
 
22 augusti 2022
 
Hej Paula och Torbjörn

 

Tack för ert brev till Regeringskansliet. Jag skriver för att bekräfta att vi tagit del av er brev och era synpunkter.

 

Som ni vet ansvarar Strålsäkerhetsmyndigheten för att skydda allmänheten från skadliga effekter av strålning, nu och i framtiden. Det gör myndigheten genom att genomföra mätningar, följa forskningen, göra  riskbedömningar och vidta åtgärder i form av rekommendationer och föreskrifter när man identifierar risker.Strålsäkerhetsmyndigheten anser att onödig exponering för magnetfält bör begränsas om det kan göras till rimliga kostnader och konsekvenser.

 

Vid samhällsplanering och byggande rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten följande: 

  • Sträva efter att utforma eller placera nya kraftledningar och elektriska anläggningar så att exponering för magnetfält begränsas.
  • Undvik att placera nya bostäder, skolor och förskolor nära el-anläggningar som ger förhöjda magnetfält.
  • Sträva efter att begränsa fält som starkt avviker från vad som kan anses normalt i hem, skolor, förskolor respektive aktuella arbetsmiljöer.

 

På SSM:s webbplats finns information om magnetfält och myndighetens rekomentationer när det gäller kraftledningar:

Magnetfält - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Hälsorisker med magnetfält - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Kraftledningar - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se)

På Svenska kraftnäts webbplats kan ni läsa om Svenska kraftnäts arbete med hänsyn till rekommendationerna:

Magnetfält | Svenska kraftnät (svk.se)

 

Nya elförbindelser kräver tillstånd. Mer information om tillstånd för nya elförbindelser hittar ni här:

Tillstånd | Svenska kraftnät (svk.se)

 

Vänliga hälsningar

 

Viktoria Chlot

 

Viktoria Chlot

Departementssekreterare
Miljödepartementet
RK Kommunikation
103 33 Stockholm
www.regeringen.se

 

 
Just det och här kommer vårt svar tillbaka  :

29 augusti 2022 


Hej Viktoria !

Det svar du sände oss var både förnedrande och förödmjukande. 

Vi skrev till infrastrukturdepartementet i förhoppning om och i tron på att staten värnar om den lilla människans rättigheter. 

Nu är tilltron till att staten lyssnar, ger råd, stöd och hjälp och är villig att sätta sig in i en mängd olika  frågeställningar och problematik i samhället borta.

Att staten, vilken många gånger varit med och skapat problemen, väljer att osynliggöra sig själva är allvarligt.
Det måste gå att kräva ansvar och upprättelse när något går fel. Det gäller för alla i samhället. I vårt mailbrev påtalade och upplyste vi staten om sådant som vi trodde och önskade att en rättsstat var intresserad av. Vi önskade få svar eller åtminstone en dialog. 

Vi undrade bland mycket annat om Sverige längre är en demokrati eller håller vi på att förvandlas till en diktatur. Även det svaret uteblev, men nu vet vi att vi knappast lever i en demokrati. 

Nåja, i förra veckan talade jag med pressekreteraren till energiministern, som ringde upp mig och bad mig att sända min och min mans funderingar,tankar, oro och frågor till infrastrukturdepartementet.

Vårt brev sändes sedan vidare till dig på miljödepartementet. Av vilken anledning kan man ju fundera kring, men du är kanske  tillsatt att sköta denna typ av ”buisness”

Vi skrev till infrastrukturdepartementet och redogjorde bland annat för de allvarliga risker som staten, regeringen och svenska kraftnät utsätter oss oskyldiga människor för. 

Vi förklarade inte bara hur staten ,regeringen och svenska kraftnät, utan även Strålsäkerhetsmyndigheten, Energimarknadsinspektionen och Folkhälsomyndigheten tillsammans använder olagliga metoder och påtryckningar för att tvinga oss fastighetsägare och boende att ta beslut som vi absolut inte vill ta. 

Vi informerade också om de odemokratiska och opartiska samråd som enligt lag bör anordnas. I detta fall av svenska kraftnät, dit berörda och drabbade bjuds in för att få en grundlig information, kan ställa frågor och möjligen också få svar på sina frågor. 

Men dessa samråd visade sig istället vara informationssnåla och riggade för att passa staten ,regeringen och svenska kraftnäts mål. Informationen utgjordes av redan förutbestämda manualer och färdigskrivna planer på var och hur kraftledningarna och kraftledningsgatorna ska byggas. 

Vi som kommer att drabbas av svenska kraftnäts planerade kraftledningar är både fastighetsägare, skogs och markägare och boende på landsbygden. Vår oro, våra åsikter, kunskaper och våra egna förslag har förkastats, utan vidare förklaring, faktaunderlag eller samtal och dessutom med fullkomlig nonchalans. Svenska kraftnät har inte besvarat de frågor man ställt dem, än mindre lyssnat till vad man haft att säga. Inte heller har de gett information som man efterfrågat och som var och en har laglig rätt till. Men, det där känns kanske igen. Staten och regeringen har varit goda läromästare! 

Svenska kraftnät har under samrådstiden valt att ta semester och gömt sig på sina semesterorter och därför inte varit nåbara. De har, enligt invanda rutiner, i lugn och ro inväntat på att den mycket korta samrådstiden ska löpa ut och därefter gått vidare med projektet. Precis såsom man gjort tidigare. The same procedure as every time!
Och detta är ju rent horribelt! 

I mailbrevet till infrastrukturdepartementet informerade vi även om de mycket  stora antal cancerdrabbade, som bor och bott nära kraftnäten,under lång tid. Vi tog även upp oron inför framtida cancerrisker. 

Men framförallt redogjorde vi för våra egna och bygdens mycket svåra påföljder, svårigheter och olägenheter i och med svenska kraftnäts planer på att förstöra inte bara den näringsverksamhet (skogs och mark med mera) som väldigt många av oss bedriver, utan även den enorma negativa inverkan på naturen, vattendrag och vattenförsörjning. 

Svenska kraftnäts kraftledningsgator urholkar nämligen den enorma mångfald  som erbjuds i naturen. Detta  kommer att få förödande konsekvenser och påverka olika sorters djur väldigt negativt och det kommer att ta flera generationer innan det återställs. Om det ens är möjligt. Förstör man skogen blir förhållandena ALDRIG detsamma. Vår skog är exempelvis väldigt gammal och orörd på flera ställen och därmed en fantastisk boplats för en mängd rödlistade fåglar,djur och insekter. Djur vill nämligen inte häcka och boa i kalla magnetfältvibrerande  kraftstolpar, trots att svenska kraftnät gärna vill framhäva det. De njuter hellre av orörd natur och våra gamla träd, vilka har sparats för att hjälpa bland annat fåglarna att överleva i den allt mer förstörda naturen. 

Jag citerar något jag läst någonstans och som du kanske känner igen, då det är dina egna ord. Den 3 december 2019 skriver  Viktoria Chlot från Miljödepartementet..

”Förlusten av livsmiljöer är ett stort hot mot biologisk mångfald”.

Ja, det är ju visserligen sant, men man bör ju också förstå innebörden. Gör man det, då planerar man inte kraftledningsgator i en så fin och gammal skog som t.ex. vår, som är full av rådjur, älgar, grävlingar,vildsvin, lodjur,rävar,ekorrar,harar,rovfåglar,ugglor, hackspettar, fjärilar, trollsländor, småfåglar och en mängd andra djur,fåglar, och insekter.

Vi har även delat med oss av våra personliga privata svårigheter, sjukdomar och operationer och även försökt hjälpa många andra  att orka kämpa vidare.

Att vara sjuk är en kamp och att göra ”Liv i Livet” som jag brukar prata om, har blivit till en livsuppgift. 

Med en försämrad hälsa och risk för återinsjuknade i cancer är det därför ytterst olämpligt att ha kraftledningsgator och kraftledningar i sin närhet. 

Trots att man nu är väl medveten om riskerna med att utsättas för magnetfält från bland annat kraftledningar, så väljer Sverige ändå att bortse från den forskning och all den fakta som finns och funnits länge. Det passar Sveriges energipolitik.

Trots IARC regelverk och råd så följer Sverige sin egen riktning. Såsom man också tycks göra i mycket annat. Alla minns väl munskyddens vara eller icke vara! Nästan hela världen ombads att använda munskydd under coronapandemin och WHO uppmanade verkligen ALLA länder att följa denna uppmaning. Sverige ansåg sig INTE behöva följa WHO:s råd.

År 2011 tillkännagav WHO:s cancerforskningsorgan IARC också att de beslutat att klassificera radiofrekventa elektromagnetiska fält, som de långt tidigare gjort med lågfrekventa såsom ”Class 2B carcinogen”, med andra ord ”möjligen” cancerframkallande. Detta ligger inom samma område som DDT och bly.

År 2015 lämnade 190 forskare från nästan 40 länder in en begäran till FN: s medlemsstater och Världshälsoorganisationen (WHO) att man vill att FN inför mer skyddande riktlinjer för exponering för elektromagnetiska fält (EMF) och trådlös teknik, på grund av att man funnit allt starkare bevis för hälsorisker. 

Även forskare bakom "International EMF Scientist Appeal"4, vill att FN- anslutna organ arbetar förebyggande för att begränsa EMF-exponeringar och även informerar allmänheten om hälsoriskerna. Man är särskilt oroad för barn, äldre och gravida kvinnor.

De magnetiska fälten kan till skillnad från de elektriska inte skärmas av, utan passerar rakt  igenom hus och fastigheter. Magnetfälten som mäts i mikrotesla μT, är högre ju närmare kraftledningar man är och står man under en 400 kV kraftledning kan värdet vara mer än 10 μT. Då magnetfält sällan är varken exakta eller konstanta och beroende på både tid på dygnet och året, så är det svåra att mäta. 

Vanligt är att magnetfälten är som högst på kvällen när strömförbrukningen är som högst. Sen är det mindre under natten för att sedan komma tillbaka på morgonen. 

Det finns något som heter miljörelaterad ohälsa och bland mycket annat såsom luftföroreningar, buller, fukt, mögel, tobaksrök, miljöföroreningar, kemikalier, radon och solljus, så återfinns även elektromagnetisk strålning. Alla dessa påverkar hälsan.  Äldre människor är extra känsliga för miljöpåverkan då de ofta har flera sjukdomar. Även de med allergier, astma eller andra luftvägssjukdomar kan påverkas negativt.

Enligt Miljöbalken ska försiktighetsåtgärder och bästa möjliga teknik användas om det finns skäl att anta olägenheter för människors hälsa. Därför får en verksamhet som kan befaras försämra hälsan inte tillåtas enligt 9 och 10 §§ 2:a kapitlet i Miljöbalken.

Redan på 80-talet kom en rapport från Denver Colorado om förhöjda risker för barncancer för de som bodde nära kraftledningar.

1993 kom en ny svensk undersökning som visade att det var nästan 3ggr. så hög risk att drabbas av leukemi om magnetfältens styrka överstiger  0,2 µT. Det är därifrån försiktighetsprincipen kommer.

2002 kom forskning i Kalifornien fram till övertygande bevis om att elektriska och magnetiska fält kan leda till både hjärntumör, als och missfall.

För bara 2 år sedan, år 2020 kom en fransk undersökning fram till att boende inom 50 meter från en högspänningsledning hade 2,94 ggr ökad risk för hjärntumör (alla sorter) och 4,96 gånger ökad risk för malign hjärntumör (gliom).

Även en tidigare undersökning från Frankrike år 2011 fann förhöjd risk för meningiom (tumör i hjärnhinnan) vid  exponering i arbetslivet eller boende i närhet av kraftledningar.

Det märkliga är att det även finns en svensk studie och undersökning från 1998 som även den kom fram till att det föreligger en förhöjd risk för malign hjärntumör (gliom) vid exponering i yrkeslivet för mer än 0,4 µT

Den tyska strålsäkerhetsmyndigheten har funnit att en exponering på över 0,25 µT leder till ökad risk för missfall.

Är det meningen att du ska lära oss något Viktoria? Mig och min familj? Om t.ex. cancer. Vi som besöker sjukhus och magnetröntgen och utsätts för magnetfält så ofta så det nästan blivit till ett andra hem.

Det är kärleken till LIVET och en möjlighet till fortsatt LIV som t.ex. jag själv ofta talar om och som jag möjligen även kan lära dig något om.

Cancer orsakas av många olika faktorer, men cancer orsakas även p.g.a. strålning och magnetfält. Det tar många oskyldigas LIV och det är det som jag och många med mig försöker förhindra och upplysa om.

Det har hänt väldigt mycket genom åren. Teknologin har exploderat och strålning och magnetfält omringar oss numera nästan dygnet runt.

Det är den sammanlagda mängden strålning och magnetfält som är viktig. Ju mer vi exponeras desto farligare blir det. Det vet vi med säkerhet. Därför bör vi inte utsättas för mer strålning och magnetfält än vad som är absolut nödvändigt.

Magnetfält från kraftledningar utgör ytterligare hälsorisker, då den adderas till det vi redan dagligen utsätts för. Och då byggen av kraftnät och kraftledningar kan ske på ett mer säkert sätt än vad som gjorts och görs, så bör man göra det. Kraftnät och kraftledningar ska absolut inte byggas intill eller i närheten av fastigheter, bebyggelse eller i boendemiljö.

När vi nu väljer att åter skriva till staten eller regeringen, så sänds mailbrevet troligen till dig Viktoria. Men, är du ärligt talat intresserad av det vi skriver och berättar om och orkar du läsa igenom det som står?

Tar du till dig något av det och för det vidare, därför att du anser att det är viktigt eller sänder du återigen en liknande färdigtryckt blankett som du redan gjort, med några ointressanta och för länge sedan lästa länkar, att klicka på, som svar till oss.  

Anser du att du och din arbetsgivare, staten, utför era arbetsuppgifter korrekt?

Arbetsuppgifter som ni får/fått på uppdrag av oss, landets invånare? Och det är ju för oss era beslut ska fattas. Vill och kan du det?

Du kanske kan prova byta taktik, för det är så man kan få till en förändring eller förbättring  Bryt mönstret, följ inte strömmen och säg din åsikt. Eller är dina händer bakbundna och din röst tystad, likt många andras?

Svaret från dig, Viktoria, ser vi som en stor förolämpning. Anledningen förstår du säkert, men vi trodde nog inte att den här typen av behandling pågår i Sverige.

Om du läste det förra brevet i sin helhet och även detta brev, så förstår du att det ligger mycket tid och arbete bakom det. Det minsta man kan begära är att den som tar emot det läser det. 

Det kändes inte så och det är antagligen så att du är speciellt utsänd av staten och regeringen för att ge oss betydelselösa invånare färdigskrivna och färdigtryckta blanketter …där bara namnet till var och en behöver bytas ut.

En meningslös manual eller ska vi kalla det för en innehållsförteckning på hur ni går till väga och länkar sedan till något som faktiskt jag och min man redan upplyst er om. Det är ju ett förfärligt beteende och väldigt förnedrande.

Det skulle vara önskvärt om du och resten av dina kompisar där på miljödepartementet istället tog er tid att plugga på vad övriga världen har att säga om strålning och magnetfält! Och varför de flesta andra länder har mycket striktare regler kring vart man får bygga kraftnät och kraftledningar och även mycket lägre riktvärden än vad Sverige har. 

Ditt, statens och regeringens sätt att hantera detta visar på ett förakt mot oss som drabbade?
En ren förödmjukelse.

Ni undviker likt många politiker att svara på frågor och ni vägrar att ta till er fakta. Ni stoppar huvudet i sanden och struntar i att tillsätta utredningar om de hälsorisker och faror som råder och har rått. 
Kraftnäten ska byggas, kosta vad det kosta vill. Det är ju allvarligt!

Svaret du sände Viktoria var ett perfekt bevis på det. Ett kvitto eller ska vi säga en bekräftelse på att allt fortlöper som staten och regeringen vill och det är bara  applåderna till Strålsäkerhetsmyndigheten och svenska kraftnät som fattas. Jepp, yes och jodå, det är såhär det fungerar!

Nu blev vi äntligen av med de där problemmakarna och nu tar vi och firar med en bit tårta. Men sätt inte för stor bit i munnen, för det här ärendet har bara börjat.

Det är tydligt att staten och regeringen inte tar sitt ansvar, utan låter svenska kraftnät utsätta landets befolkning för hälsofarlig magnetfält. 

Den svenska staten och regeringen tycks ganska enkelt komma undan, trots att det ofta blir fel både här och där. Ingen ställs någonsin till svars, utan man skyller snabbt ifrån sig. Ansvaret ligger alltid på någon annan. Då de svenska myndigheterna inte har fastställt något gränsvärde för magnetiska fält eller något skyddsavstånd till kraftledningar, hänvisar och lägger man ansvaret på Strålsäkerhetsmyndigheten. När coronapandemin härjade fick stackars Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten bära hela ansvaret. 

Ja, det är ju lätt att slippa ta ansvar, när man så enkelt kan lägga det på någon annan. 
Det är rent ut sagt en fullkomlig skandal. 
Staten och regeringen ägnar sig åt överförmynderi.

Om ni tror att ni ska komma undan denna gång, så tar ni fel. Det kommer inte att ske, trots att ni manglat och kört över de allra flesta i Sverige. Människor har gått man ur huse, politiker och kommuner har protesterat och olika intressegrupper har påtalat samma sak: De vill inte ha kraftnät eller  kraftledningar i närheten av fastigheter och bostäder eller boende. De vill inte ha förstörda skogar,marker,sjöar,bäckar,natur, kultur och bostadsområden. De vill inte riskera att drabbas av cancer eller andra strålning och magnetfält orsakade sjukdomar som härstammar från kraftnät och kraftledningar. Och de vill inte att fastigheterna och villorna ska störtdyka i värde på grund av att 50 m höga järnstolpar ska vibrera bredvid husknuten!

Precis som kraftnätens byggplaner, måste LIVET fortsätta. Och många av oss vill ge förutsättningar för det senare.
Det gäller därför att kämpa och det gäller att veta vad man kämpar för och emot.

Jag och min familj kämpar för LIVET. Och vi kämpar för att var och en i detta land ska ha rätt att äga det man själv införskaffat, köpt och förvaltar. I vårt fall vår släktgård som vi med kärlek renoverat och som härstammar från år 1850 med tillhörande skog och mark.

En del förstår kanske bilder bättre än text. Vi skulle kunna sända bilder på vår dotters sönderskurna huvud som opererats flera gånger och satts ihop med 33 agraffer. Smärtorna, gråten och oron är svårare att se, men de har många gånger varit omänskligt svåra.
Men, man kan utså mycket och ibland allt för att få överleva. Var 5:e månad genomgår hon magnetröntgen för sin hjärncancer.

Eller vill man hellre se foton på min fars operationer, då hans armhåla lappades ihop efter att man plockat bort 18 lymfkörtlar och metastaser och varet som rann och infektionen som spred sig i flera månader och därefter en kamp för att få och lyckas genomgå en 13 månader lång immunterapi.

Eller möjligen foton på någon av alla mina egna otroligt smärtsamma och svåra operationer? 

Eller bilder på min mors grav. 
Cancer drabbar vem som helst. 
Varje dag.

Vi kommer aldrig, aldrig ..ALDRIG att acceptera statens och regeringens korrupta tillvägagångssätt. Inte heller svenska kraftnäts försök att påtvinga oss kraftledningar på eller i närheten av där vi bor eller på vår fastighet.
Det är lika slutgiltigt som Amen i kyrkan.

I FN:s regler står bland annat att vi människor själva får bestämma över våra liv. 
Det är det ni har att förhålla er till kära staten, regeringen.. och Sverige.

Sänder med några bilder och på vårt hus, som ligger vackert beläget i vår fina lilla by. I vår trädgård har vi förutom växthus och koidamm ,8 äppelträd, flera päron och körsbärsträd.Vindruvor och björnbär och en mängd andra frukter och bär. För att inte tala om den enorma mängd blommor, prydnadsträd och alla växter. Under åren har tillväxten av bin, humlor, fjärilar, trollsländor, salamandrar, fåglar med mera ökat markant. Det beror på den enormt viktiga pollineringen. Tillsammans med övriga grannar här på landsbygden gör vi vårt lilla för att bland mycket annat bevara skogs och jordbruket.

En gång en viktig tillgång för landet.  
Vi önskar att det får förbli så.

Med vänliga hälsningar

Paula och Torbjörn

Nysätraby