TjenixenđŸ‘‹đŸ»
 
Januari mÄnad sÀgs ju vara den mÄnad som svider tuffast i plÄnboken och ser man till kommande elrÀkning, sÄ, jodÄ, det lÀr nog komma att svida rejÀlt!
Det fick mig att ta en titt pĂ„ vĂ„ra vanor och fundera lite över om det inte finns/fanns nĂ„got som vi kan dra in pĂ„ som bĂ„de gagnar ekonomin och klimatet. Vi alla hĂ„ller vĂ€l pĂ„ med nĂ„got onödigt slöseri av nĂ„got slag 👀
Och det tog inte lĂ„ng stund innan jag lyckades hitta nĂ„got att slĂ„ klorna i !! YESâ˜đŸ»DĂ€r satt den! Jag lyckades kanske inte med nĂ„got stordĂ„d, men jag fann i alla fall 2st. 60W lampor kvarglömda i ett skafferi. Javisst och de bytte vi blixtsnabbt ut till 2st. 2 W lampor och vips sĂ„ hade vi sparat , 120 W-4 W= 116W och det betyder ju en del cash💰 i lĂ€ngden. Man fĂ„r ju tĂ€nka lĂ„ngsiktigt, om man sĂ€ger sĂ„đŸ€—
 
NÀr jag ÀndÄ Àr igÄng sÄ kan jag ju berÀtta att det hÀr med att göra smÄ  förÀndringar, kan göra stor skillnad i slutÀndan.
 
OK tÀnker ni kanske. Vad kan man spara in pÄ dÄ?
Jo, det Ă€r vĂ€l hur mycket som helst, om man tex. bor i ett hus🏡
VÀrme och vatten, det Àr vÀl dÀr de stora utgifterna brukar ligga.
 
Vet ni tex. att det gĂ„r Ă„t ca 12l vatten om man borstar tĂ€nderna med vattnet rinnandes och ca. 45l om man duschar 5 min. och ca 180l om man duschar 20 min.SĂ„ det gör lite skillnad hur lĂ€nge man tex. duschar💩🛀🚿
 
En annan sak som man kan tÀnka pÄ Àr att om man lÄter vattnet stÄ och rinna, för att invÀnta sÄ att det blir tillrÀckligt kallt, nÀr man tex. ska dricka ett glas vatten,sÄ kan det hela leda till ett riktigt vardagsslöseri.
Det hinner nÀmligen rinna ivÀg otaliga liter i onödan, innan man stoppar dit sitt dricksglas och slurplar i sig vattnet.
IstÀllet kan man ju stÀlla en kanna med kallt vatten i kylskÄpet. 
Javisst, tÀnk sÄ enkelt, smidigt och bekvÀmt.
Och vattnet kan ocksÄ smaksÀttas med allt möjligt.
Det Àr bara att anvÀnda fantasin: citron,apelsin,ingefÀra,lime,melon. 
 
PÄ tal om att det hÀr med vatten, sÄ kan man ocksÄ tÀnka pÄ att man nog bör stÀnga av vattnet medan man tex. tvÄlar in sig, schamponerar hÄret osv. 
 
Vatten kan som ni sÀkert minns (frÄn i somras), vÀldigt snabbt bli en bristvara och att fylla disk och tvÀttmaskin till max, Àr dÀrför ett mycket bÀttre val ur alla hÀnseenden, Àn att diska och tvÀtta under rinnande vatten.
 
Vad kan man mer göra och spara in pÄ dÄ ..jo, just det, el.
Det hÀr med mobilladdare Àr en intressant grej. 
Vet ni om att trots att inte sjÀlva mobilen sitter i vÀggen för att laddas, men om laddaren gör det, sÄ drar den ÀndÄ ström!
Precis som allt annat som tex. Àr i stand by lÀge.
Digitalboxar drar tex. lika mycket energi i standby-lĂ€ge, som som nĂ€r de Ă€r pĂ„ đŸ˜Č
SÄ det gÀller att slÄ av och pÄ saker och dra ur sladdar ur vÀggkontakter, nÀr man anvÀnder/inte anvÀnder grejerna och Àven tÀnka pÄ att inte lÄta tex. mobiler och datorer stÄ och ladda, trots att de Àr fulladdade.
Och tÀnk pÄ att inte ladda mobiler och annat pÄ natten, vilket Àr ett dÄligt val pÄ alla vis, men Àven av den anledningen att de kan börja brinna!
 
Jahapp och att slÀcka en del lampor, trots att man bytt ut de mot lÄgenergivarianter, Àr ocksÄ nÄgot man kan tÀnka pÄ.
Man behöver ju faktiskt inte ha tÀnt i varje fönster och inte behöver man tÀnda varje lampa nÀr man ska göra nÄgot heller.
Det gĂ„r att ha sĂ„dĂ€r mysigt och hemtrevligt Ă€ndĂ„, men Ă„terhĂ„llsamhet, ja, det tror jag pĂ„â˜đŸ»
TĂ€nd istĂ€llet nĂ„gra ljus för att öka mysfaktorn🕯💕
 
Jaha, och vÀrmen dÄ, vad kan man göra Ät den?
Hmm, nja, kallt vill man ju knappast ha, men man kan reglera tex. luftvĂ€rmepumpen och oljeelementen och vara lite vaksam pĂ„ vĂ€dret och dess skiftningar. Vi har som tur Ă€r, Ă€ven en vedspis, sĂ„ den hjĂ€lper till att hĂ„lla vĂ€rmen och i den kan man laga mycket mat đŸ‘đŸ»Â 
Ugnen och spisen Àr annars ocksÄ sÄdant som drar mycket el och dÀr kan man ocksÄ tÀnka till lite grann hur man tillagar sin mat.
 
Att vara lite förutseende och planera vad man ska göra och hur man tĂ€nkt göra det, tror jag Ă€r bra✹
 
Att se över sitt elavtal kan ocksÄ vara en bra idé och för vÄr egen del sÄ gÄr vÄrt avtal ut i aug. detta Är.
Hur ska man kunna veta vilket bolag man ska vÀlja i den dÀr djungeln av elleverantörer?
Ja, ett tips kan vara att gÄ in pÄ tex. Elprisguiden
 
Javisst och med de hĂ€r smĂ„ tipsen kommer man ju faktiskt ganska lĂ„ngt. Det finns med andra ord mycket man kan göra för att spara in  pengar och de pengarna kan man ju anvĂ€nda till nĂ„got roligare 🎉🎊
 
Det finns sÀkert massor av andra smarta kanontips pÄ hur man kan spara pengar pÄ sin konsumtion.
Allt baserat pÄ var och ens livssituation och vad och hur man tÀnker och handlar. 
 
Har du som lÀser min blogg nÄgra tips eller har du tÀnkt förÀndra nÄgot detta Är?
Kanske har du valt att minska pÄ nÄgot eller göra nÄgot annorlunda.
Skriv gĂ€rna och berĂ€tta 😊
 
VÄra val kan hur som helst ha stor inverkan pÄ bÄde miljön och plÄnboken och var och en av oss kan bÄde bidra och ta till oss tips och lÀrdomar, för att försöka skapa en bÀttre vÀrld för oss alla.
 
Ha en fortsatt fin dag allihop!
❀K❀R❀A❀M❀
 
Rebecca

Du Ă€r ju en sĂ„n himla fin, genuin och vacker mĂ€nniska! Din Ă„skĂ„dning av livet Ă€r verkligen suverĂ€n och din medmĂ€nsklighet och givmildhet lyser starkt igenom via denna blogg! ♄♄♄

Svar: Men tusen tack snĂ€lla duđŸ™đŸ»â˜șVad gulligt av dig att skriva sĂ„ snĂ€lla saker ❀❀❀
Tackar ödmjukast och tÀnker mig att du sjÀlv mÄste vara en
otroligt snĂ€ll och fin mĂ€nniska💖💝💖
Stort och varmt tack för din jÀttefina kommentar och
vad kul att du lĂ€ser min blogg💞
Varm kram frĂ„n mig och min famđŸ‘šâ€đŸ‘©â€đŸ‘§â€ïžâœš
Paula Taxén

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress