Hej på er 🌷🍃🌸🍃🌷
 
Oj, vad tiden far fram och nu är det juni månad. Första rabarberpajen är avsmakad och kaprifolens underbara doft sprider sig över gården.

Tulpanerna har blommat ovanligt länge och det har nog berott på att vädret varit så omväxlande. Idag spöregnar det, men till pingst sägs det bli soligt och varmt.
Jag själv var risig och förkyld? länge och ja, jag vet inte vad jag hade, men coronatestet visade negativt. Älskade Caroline drabbades däremot av corona, men har nu blivit frisk 💕
Där hon bor finns en vacker park och mängder med vackra tulpaner och Caroline själv har också planterat så mycket vackra blommor hos sig 🍃🌺🍃🌸🍃🌺🍃 Hennes rosa aklejor är tex. otroligt stora och fina!
🎉😍 Min kära Torbjörn fyllde 56 år häromveckan ❤️🎂🎊 och det firades givetvis med tårta och presenter 🎁 
Sen var det morsdag och även den dagen firades såklart.
Söta Caroline hade bland annat köpt en varsin jättefin kopp till oss 👌🏻✨Tack vår snälla underbara dotter 😍😍😍
Sommarmånaden är här och fåglarna sjunger så vackert och matar ivrigt sina fågelungar. Det piper och kvittrar i alla fågelholkar och varje förälder sköter sina ungar exemplariskt. Det är helt fantastiskt att se sparvar, blåmesar, bofinkar och ja mängder av olika sorters fåglar dricka vatten och tvätta sig i fågelbaden eller vid koi-dammen.
Det är tur att det finns både boplatser, vatten och mat här. Mängder av insekter och annat och det får pollineringen att fungera utmärkt. Humlor, getingar och bin har förökat sig märkbart. Fjärilar 🦋 i alla dess kulörer fladdrar förbi och häromdagen fann jag en 🦇 fladdermus som tyvärr hoppat ner i vattentunnan! Inte är de vackra inte,men fyller liksom de flesta andra djur förmodligen sin funktion.
I vår trädgård, som ligger bredvid vår egen skog, har vi verkligen försökt att ta hänsyn till fågel och djurlivet. Träd, buskar,växter och blommor inbjuder till olika former av mat, vilo och boplatser och som tack för det så trivs både insekter, fåglar, men även större djur. Insekter är som ni säkert alla vet, en viktig föda för ex. fåglar, vilka i sin tur äter skadeinsekter.
 
Om vi inte tar hand om fåglarna, djuren,humlorna,getingarna, bin och insekterna med mera, så kommer vår planet att gå under.
Det är bara så!
Om vi inte ser till så att levnadsförhållandena för bland annat ovannämnda tryggas, så kommer tex. pollineringen att avta.
Och den är redan på god väg.
 
Blir därför riktigt, riktigt förbannad på svenska kraftnät
Håll i er och ta gärna något att äta och dricka, för det blir en del gratis och intressant info 😚
 
Nu får det vara nog!

Svenska kraftnät har nämligen för avsikt att bygga kraftstolpar och kraftledningar där vi bor!😡

Jaha,tänker några. Vem bryr sig!

Jo, ta gärna en liten stund och fundera kring det hela.

Liksom många andras,så spelar vår trädgård, skog och mark en mycket viktig roll i att försöka rädda naturen och allt som hör naturen till. Det är en sammanlänkad kedja, där det ena är beroende av det andra. Djur och natur lever och trivs här,  på grund av flera generationers välplanerade, ansvarstagande och anpassade uppbyggnad av miljön. Förhållanden som får djur och växter att frodas. Som får utrotningshotade fåglar, insekter och djurarter, att vilja bosätta sig, återkomma år efter år och stanna kvar. 

Genom ett ihärdigt och målmedvetet arbete har vi sedan 1850, då gården och fastigheten har gått i vår släkts ägo, noga planerat och ansvarsfullt, i generationer fortsatt att bevara denna miljö. 

Detta har lyckats och det har gett resultat.

Bin, getingar och humlor surrar i mängder i de 8 äppelträden, liksom,päron plommon och körsbärsträden. Trädgården är också fylld av enormt många olika sorters blommor,växter och träd som inbjuder till pollinering. Man kan se fåglar som inte bara badar i alla fågelbad utan även i koidammen.  

Ugglorna hoar i skogen och kryper in i sina fågelholkar som min man, som förutom bedriver skogsbruk, även arbetar som finsnickare, snickrat ihop själv. 

Trädgården har minst ett 30- tal fågelholkar och minst lika många av olika sorter finns placerade i skogen. För varje år sätter vi upp fler. 

Det är inte alla som tänker och förstår sambandet mellan maten på bordet och vägen dit. Vad har skogen och trädgården gemensamt? Vad har insekter,fåglar och djur för betydelse? 

Jo, pollinering är en viktig del för att ex. en frukt ska kunna bildas. För det krävs inte bara ett bi, en geting, en humla eller en fjäril..Det krävs många!

Vi har det. Enormt många dessutom.

Och vi ger de förutsättningar för att förökas. Och frågan är då, vad har detta då för betydelse? Jo, vi lever inte ensamma på denna planet. 

Endast genom en gemensam aktion kan vi rädda den livsviktiga naturen, där djur av alla de slag har möjlighet att leva. På så sätt kan de också föröka sig och spridas. Och framförallt pollinera.

Om man ex. avverkar skog, rubbas livsviktiga levnadsvillkor för bland annat insekter och fåglar. Djur blir störda och flyr. Och det sker väldigt fort. Djur behöver lugn och ro.

Såsom det är nu, märker vi att beståndet av ex. fåglar ökat, då de hinner få fler kullar, vilket ju är helt fantastiskt.

Hur kommer det sig? Jo, de har helt enkelt enormt bra levnadsförhållanden. Deras möjligheter till mat och boplatser är tryggade och därför återkommer även flyttfåglar varje år.

Det handlar om att ha kunskap och en önskan om att vilja förändra något i en god riktning. Att främja förutsättningarna.

Djurlivet här är fantastiskt.

Vi har älgar som stått och ätit äpplen från äppelträden, rådjur som dricker vatten från fågelbadet, lodjur som suttit på jordkällaren, rävungar som plötsligt hoppat fram från sina lyor och flera olika sorters rovfåglar som vackert seglar uppe i skyn för att sedan dyka in i skogen där de bor. 

Fågellivet här är helt magiskt både på sommaren och vintern. Tallbiten, vilken kanske inte är så vanligt förekommande njuter av fågelmaten på fågelbordet. Hackspettar av olika slag, gröngölingar, rödstjärtar, rödhakar,svalor,sparvar, sidensvansar,  nötskrikor,svartvita flugsnappare,domherrar,fasaner, duvor av olika slag.. Ja,det är en sådan mängd så jag tror att fågelskådare skulle njuta av att få vara i vår trädgård. Det finns fåglar av alla storlekar och kulörer. 

Ibland har vi räddat fågelungar( som fallit ner ur sina bon) och som sedan vuxit till sig. Jag har en film på när de först lär sig att hoppa runt.. ända upp till kepsen på huvudet, för att sedan återförenas med sina föräldrar. Det är en underbar känsla. Det finns även paddor, grodor, trollsländor, fladdermöss och ödlor …

Och alla har de sina krav på god en miljö.

En miljö där alla ting för överlevnad behövs. Nyckelpigor,fjärilar,gräshoppor och allehanda insekter alla har de sina funktioner. De har alla en uppgift. En mening.

Vi kan inte godkänna att ni förstör djurens möjligheter till överlevnad.

Vår trädgård och vår skog är en boplats för dessa. 

På kvällen kan fåglar och djur dra sig tillbaka och gömma sig i sina holkar eller träd och rävar,harar,rådjur kan hitta en fridfull plats likaså. Det finns flertalet olika gryt i vår skog. Genom att offra miljön offrar man mångfalden av alla de djur och fåglar, insekter och naturvärden, som det tagit generationer att bygga upp.

Vi kan inte först lägga miljarder och åter miljarder kronor på att försöka bygga upp miljön,naturen och klimatet, för att sedan rasera det i ett knyck.

Förra veckan planterade Torbjörn åter nästan 1300 skogsplantor. För framtiden.

Ska ni, svenska kraftnät  vara en del av den eller ska ni rasera framtiden både för oss, naturen och djuren?

Vart i regeringens föreskrifter och mål,står det att man ska ta bort något som redan finns!

Vart i regeringens föreskrifter och mål står det att man ska AVVERKA nyplanterad skog!

Vart i regeringens föreskrifter och mål står det att man ska FÖRSTÖRA naturen och livet för våra djur och allehanda pollinatörer? Vi ska ju bygga ett landskap fyllt av detta. INTE utrota det som redan byggts!!!  Det som tagit generationer att lyckas med.

Den skog som svenska kraftnät avser dra sina ledningar genom, är fylld av nya skogsplanteringar. Det tar många,många år för dessa plantor att växa till sig. Men det är för framtiden, så att det även finns skog då.Framtiden! Förstår ni?
Sverige kommer behöva virke och Sverige kommer behöva sin natur.

 

Är det vettigt att om några år när ex. dessa 1300 plantor vuxit till sig till kanske en manslängd, mangla ner de????Det är ju inte klokt och inte heller moraliskt rätt ur någon synvinkel.

Om svenska kraftnät, på uppdrag av regeringen, som de hela tiden refererar till, på allvar menar att det är ansvarsfullt att förstöra något som redan existerar, ja, då är vi riktigt oroliga!

Att svenska kraftnät, har mage att försöka övertyga mark och skogsägare, att det som de gör skulle gynna naturen, är ju helt befängt!

Vi ser och hör sparvarna, ormvråkarna, nyckelpigorna, fjärilarna,rävungarna,rådjuren,insekterna.. ja, alla tänkbara fåglar, djur och växter, som många skulle drömma om att se och höra.

De finns där redan. Mångfalden av djur och natur är uppbyggd och tryggad sedan generationer.

Ni säger att ni har ett uppdrag svenska kraftnät. Javisst!

Men, uppgiften är inte att fördärva, uppgiften är att göra något bra och trygga framtiden.

Ta därför del av detta och läs det flera gånger om:

”Låt det som redan finns, det som tagit generationer att bygga upp, få leva kvar.”

Angrip inte skog och natur som är i direkt och nära förbindelse med bebyggelse/ gårdar och lantbruk.

Det blir bland mycket annat fördärv, en katastrof för pollineringen, då natur och djur samverkar.

Tar man bort en insekt,försvinner maten för någon annan.

Läs och tänk efter.
Ni vill begå ett oförlåtligt och fruktansvärt intrång på privat skog och mark, där naturskyddsområden och enorma kulturvärden finns.

En skog och mark, där ni trots att ni skenbart försöker ge intryck av samarbete, inte alls tar hänsyn till varken människor, djur eller natur.

Det är enbart av vinstintresse ni arbetar och ni kan tänka er att ta död på både livsviktiga boplatser för fåglar, djur och insekter och träd och växtlighet, utan större bekymmer.

Ni kan ju inte säga att ok, nu tar vi och bygger skyskrapor här och sen drar ni fram alla tänkbara paragrafer, hänvisningar till miljölagstiftning, regeringen och allt möjligt. Hävdar att skyskraporna, förstörd och uppriven skog och natur får djur, fåglar och natur att må bra. Att kraftstolpar, fulla med vibrerande, ohälsosam och störande strålning skulle vara bättre än de fantastiskt vackra träd som redan finns där i enorma mängder, just nu!

För det är ju självklart inte sant!

En fågel häckar och bygger inte sitt bo i en kall och ogästvänlig kraftstolpe, utan i ett mysigt träd.

DET ÄR SANNINGEN!

Djur och natur mår bra av att få leva ostört och bli omhändertagna av de som kan det bäst!

Ni kan inte veta hur livet ser ut här. Hur beståndet av djur, insekter och fåglar är och hur de mår. Vad som är bra för deras livsförhållanden.

Hur mycket skog som bör planteras enligt skogsvårdsplanen eller vilka träd som ska avverkas, för att passa in i både djurliv och naturlivet. 

Dessutom är skogsplantering en investering, som härstammar från den egna plånboken, inte statens!

Varje träd är med andra ord planterad med egna pengar.

Vill även åter upplysa om cancerrisken, från kraftledningar, vilken tyvärr är stor och vi som redan är drabbade, vet mycket mer om cancer, än de siffror och tabeller som finns nedpåtade i något dokument.

Strålning är inte bra och det omger vi oss av dagligen. Även via sjukhusbesök och olika röntgenundersökningar. Därav behövs ingen påfyllning av strålningen.

Sist, men, inte minst och kanske det viktigaste: Glöm inte att ni en dag får stå till svars för de beslut ni tar och gör. Det är lätt att förstöra något, men väldigt svårt,ibland nästan omöjligt att återställa. Och vad gäller cancerrisken,vill jag bara säga att eftersom ni så lättvindigt säger att strålning från era kraftnät, enbart????? visat på förhöjd risk att få barnleukemi, (såsom att det vore mindre allvarligt) Så.. hur stor risk är ni beredda att ta och sedan få stå till svars för, om vi blir drabbade?

Som ni förstår så säger vi kraftfullt NEJ, till kraftnät och ledningar i vår skog och mark.

Och som vi sagt tidigare, så är ni, från svenska kraftnät  välkomna att besöka vår vackra gård och skog, med vår tillåtelse givetvis.

Jag tror att ni efter besöket också kommer komma fram till att kraftstolpar och kraftledningar där vi bor och häromkring inte är lämpligt. 

Paula och Torbjörn Taxén