Hej pĂ„ er đŸŒ·đŸƒđŸŒžđŸƒđŸŒ·
 
Oj, vad tiden far fram och nu Àr det juni mÄnad. Första rabarberpajen Àr avsmakad och kaprifolens underbara doft sprider sig över gÄrden.

Tulpanerna har blommat ovanligt lÀnge och det har nog berott pÄ att vÀdret varit sÄ omvÀxlande. Idag spöregnar det, men till pingst sÀgs det bli soligt och varmt.
Jag sjĂ€lv var risig och förkyld? lĂ€nge och ja, jag vet inte vad jag hade, men coronatestet visade negativt. Älskade Caroline drabbades dĂ€remot av corona, men har nu blivit frisk 💕
DĂ€r hon bor finns en vacker park och mĂ€ngder med vackra tulpaner och Caroline sjĂ€lv har ocksĂ„ planterat sĂ„ mycket vackra blommor hos sig 🍃đŸŒș🍃🌾🍃đŸŒș🍃 Hennes rosa aklejor Ă€r tex. otroligt stora och fina!
🎉😍 Min kĂ€ra Torbjörn fyllde 56 Ă„r hĂ€romveckan â€ïžđŸŽ‚đŸŽŠ och det firades givetvis med tĂ„rta och presenter 🎁 
Sen var det morsdag och Àven den dagen firades sÄklart.
Söta Caroline hade bland annat köpt en varsin jĂ€ttefin kopp till oss đŸ‘ŒđŸ»âœšTack vĂ„r snĂ€lla underbara dotter 😍😍😍
SommarmÄnaden Àr hÀr och fÄglarna sjunger sÄ vackert och matar ivrigt sina fÄgelungar. Det piper och kvittrar i alla fÄgelholkar och varje förÀlder sköter sina ungar exemplariskt. Det Àr helt fantastiskt att se sparvar, blÄmesar, bofinkar och ja mÀngder av olika sorters fÄglar dricka vatten och tvÀtta sig i fÄgelbaden eller vid koi-dammen.
Det Ă€r tur att det finns bĂ„de boplatser, vatten och mat hĂ€r. MĂ€ngder av insekter och annat och det fĂ„r pollineringen att fungera utmĂ€rkt. Humlor, getingar och bin har förökat sig mĂ€rkbart. FjĂ€rilar 🩋 i alla dess kulörer fladdrar förbi och hĂ€romdagen fann jag en 🩇 fladdermus som tyvĂ€rr hoppat ner i vattentunnan! Inte Ă€r de vackra inte,men fyller liksom de flesta andra djur förmodligen sin funktion.
I vÄr trÀdgÄrd, som ligger bredvid vÄr egen skog, har vi verkligen försökt att ta hÀnsyn till fÄgel och djurlivet. TrÀd, buskar,vÀxter och blommor inbjuder till olika former av mat, vilo och boplatser och som tack för det sÄ trivs bÄde insekter, fÄglar, men Àven större djur. Insekter Àr som ni sÀkert alla vet, en viktig föda för ex. fÄglar, vilka i sin tur Àter skadeinsekter.
 
Om vi inte tar hand om fÄglarna, djuren,humlorna,getingarna, bin och insekterna med mera, sÄ kommer vÄr planet att gÄ under.
Det Àr bara sÄ!
Om vi inte ser till sÄ att levnadsförhÄllandena för bland annat ovannÀmnda tryggas, sÄ kommer tex. pollineringen att avta.
Och den Àr redan pÄ god vÀg.
 
Blir dÀrför riktigt, riktigt förbannad pÄ svenska kraftnÀt
HĂ„ll i er och ta gĂ€rna nĂ„got att Ă€ta och dricka, för det blir en del gratis och intressant info 😚
 
Nu fÄr det vara nog!

Svenska kraftnĂ€t har nĂ€mligen för avsikt att bygga kraftstolpar och kraftledningar dĂ€r vi bor!😡

Jaha,tÀnker nÄgra. Vem bryr sig!

Jo, ta gÀrna en liten stund och fundera kring det hela.

Liksom mÄnga andras,sÄ spelar vÄr trÀdgÄrd, skog och mark en mycket viktig roll i att försöka rÀdda naturen och allt som hör naturen till. Det Àr en sammanlÀnkad kedja, dÀr det ena Àr beroende av det andra. Djur och natur lever och trivs hÀr,  pÄ grund av flera generationers vÀlplanerade, ansvarstagande och anpassade uppbyggnad av miljön. FörhÄllanden som fÄr djur och vÀxter att frodas. Som fÄr utrotningshotade fÄglar, insekter och djurarter, att vilja bosÀtta sig, Äterkomma Är efter Är och stanna kvar. 

Genom ett ihÀrdigt och mÄlmedvetet arbete har vi sedan 1850, dÄ gÄrden och fastigheten har gÄtt i vÄr slÀkts Àgo, noga planerat och ansvarsfullt, i generationer fortsatt att bevara denna miljö. 

Detta har lyckats och det har gett resultat.

Bin, getingar och humlor surrar i mÀngder i de 8 ÀppeltrÀden, liksom,pÀron plommon och körsbÀrstrÀden. TrÀdgÄrden Àr ocksÄ fylld av enormt mÄnga olika sorters blommor,vÀxter och trÀd som inbjuder till pollinering. Man kan se fÄglar som inte bara badar i alla fÄgelbad utan Àven i koidammen.  

Ugglorna hoar i skogen och kryper in i sina fÄgelholkar som min man, som förutom bedriver skogsbruk, Àven arbetar som finsnickare, snickrat ihop sjÀlv. 

TrÀdgÄrden har minst ett 30- tal fÄgelholkar och minst lika mÄnga av olika sorter finns placerade i skogen. För varje Är sÀtter vi upp fler. 

Det Àr inte alla som tÀnker och förstÄr sambandet mellan maten pÄ bordet och vÀgen dit. Vad har skogen och trÀdgÄrden gemensamt? Vad har insekter,fÄglar och djur för betydelse? 

Jo, pollinering Àr en viktig del för att ex. en frukt ska kunna bildas. För det krÀvs inte bara ett bi, en geting, en humla eller en fjÀril..Det krÀvs mÄnga!

Vi har det. Enormt mÄnga dessutom.

Och vi ger de förutsÀttningar för att förökas. Och frÄgan Àr dÄ, vad har detta dÄ för betydelse? Jo, vi lever inte ensamma pÄ denna planet. 

Endast genom en gemensam aktion kan vi rÀdda den livsviktiga naturen, dÀr djur av alla de slag har möjlighet att leva. PÄ sÄ sÀtt kan de ocksÄ föröka sig och spridas. Och framförallt pollinera.

Om man ex. avverkar skog, rubbas livsviktiga levnadsvillkor för bland annat insekter och fÄglar. Djur blir störda och flyr. Och det sker vÀldigt fort. Djur behöver lugn och ro.

SÄsom det Àr nu, mÀrker vi att bestÄndet av ex. fÄglar ökat, dÄ de hinner fÄ fler kullar, vilket ju Àr helt fantastiskt.

Hur kommer det sig? Jo, de har helt enkelt enormt bra levnadsförhÄllanden. Deras möjligheter till mat och boplatser Àr tryggade och dÀrför Äterkommer Àven flyttfÄglar varje Är.

Det handlar om att ha kunskap och en önskan om att vilja förÀndra nÄgot i en god riktning. Att frÀmja förutsÀttningarna.

Djurlivet hÀr Àr fantastiskt.

Vi har Àlgar som stÄtt och Àtit Àpplen frÄn ÀppeltrÀden, rÄdjur som dricker vatten frÄn fÄgelbadet, lodjur som suttit pÄ jordkÀllaren, rÀvungar som plötsligt hoppat fram frÄn sina lyor och flera olika sorters rovfÄglar som vackert seglar uppe i skyn för att sedan dyka in i skogen dÀr de bor. 

FÄgellivet hÀr Àr helt magiskt bÄde pÄ sommaren och vintern. Tallbiten, vilken kanske inte Àr sÄ vanligt förekommande njuter av fÄgelmaten pÄ fÄgelbordet. Hackspettar av olika slag, gröngölingar, rödstjÀrtar, rödhakar,svalor,sparvar, sidensvansar,  nötskrikor,svartvita flugsnappare,domherrar,fasaner, duvor av olika slag.. Ja,det Àr en sÄdan mÀngd sÄ jag tror att fÄgelskÄdare skulle njuta av att fÄ vara i vÄr trÀdgÄrd. Det finns fÄglar av alla storlekar och kulörer. 

Ibland har vi rĂ€ddat fĂ„gelungar( som fallit ner ur sina bon) och som sedan vuxit till sig. Jag har en film pĂ„ nĂ€r de först lĂ€r sig att hoppa runt.. Ă€nda upp till kepsen pĂ„ huvudet, för att sedan Ă„terförenas med sina förĂ€ldrar. Det Ă€r en underbar kĂ€nsla. Det finns Ă€ven paddor, grodor, trollslĂ€ndor, fladdermöss och ödlor 


Och alla har de sina krav pÄ god en miljö.

En miljö dÀr alla ting för överlevnad behövs. Nyckelpigor,fjÀrilar,grÀshoppor och allehanda insekter alla har de sina funktioner. De har alla en uppgift. En mening.

Vi kan inte godkÀnna att ni förstör djurens möjligheter till överlevnad.

VÄr trÀdgÄrd och vÄr skog Àr en boplats för dessa. 

PÄ kvÀllen kan fÄglar och djur dra sig tillbaka och gömma sig i sina holkar eller trÀd och rÀvar,harar,rÄdjur kan hitta en fridfull plats likasÄ. Det finns flertalet olika gryt i vÄr skog. Genom att offra miljön offrar man mÄngfalden av alla de djur och fÄglar, insekter och naturvÀrden, som det tagit generationer att bygga upp.

Vi kan inte först lÀgga miljarder och Äter miljarder kronor pÄ att försöka bygga upp miljön,naturen och klimatet, för att sedan rasera det i ett knyck.

Förra veckan planterade Torbjörn Äter nÀstan 1300 skogsplantor. För framtiden.

Ska ni, svenska kraftnÀt  vara en del av den eller ska ni rasera framtiden bÄde för oss, naturen och djuren?

Vart i regeringens föreskrifter och mÄl,stÄr det att man ska ta bort nÄgot som redan finns!

Vart i regeringens föreskrifter och mÄl stÄr det att man ska AVVERKA nyplanterad skog!

Vart i regeringens föreskrifter och mĂ„l stĂ„r det att man ska FÖRSTÖRA naturen och livet för vĂ„ra djur och allehanda pollinatörer? Vi ska ju bygga ett landskap fyllt av detta. INTE utrota det som redan byggts!!!  Det som tagit generationer att lyckas med.

Den skog som svenska kraftnÀt avser dra sina ledningar genom, Àr fylld av nya skogsplanteringar. Det tar mÄnga,mÄnga Är för dessa plantor att vÀxa till sig. Men det Àr för framtiden, sÄ att det Àven finns skog dÄ.Framtiden! FörstÄr ni?
Sverige kommer behöva virke och Sverige kommer behöva sin natur.

 

Är det vettigt att om nĂ„gra Ă„r nĂ€r ex. dessa 1300 plantor vuxit till sig till kanske en manslĂ€ngd, mangla ner de????Det Ă€r ju inte klokt och inte heller moraliskt rĂ€tt ur nĂ„gon synvinkel.

Om svenska kraftnÀt, pÄ uppdrag av regeringen, som de hela tiden refererar till, pÄ allvar menar att det Àr ansvarsfullt att förstöra nÄgot som redan existerar, ja, dÄ Àr vi riktigt oroliga!

Att svenska kraftnÀt, har mage att försöka övertyga mark och skogsÀgare, att det som de gör skulle gynna naturen, Àr ju helt befÀngt!

Vi ser och hör sparvarna, ormvrÄkarna, nyckelpigorna, fjÀrilarna,rÀvungarna,rÄdjuren,insekterna.. ja, alla tÀnkbara fÄglar, djur och vÀxter, som mÄnga skulle drömma om att se och höra.

De finns dÀr redan. MÄngfalden av djur och natur Àr uppbyggd och tryggad sedan generationer.

Ni sÀger att ni har ett uppdrag svenska kraftnÀt. Javisst!

Men, uppgiften Àr inte att fördÀrva, uppgiften Àr att göra nÄgot bra och trygga framtiden.

Ta dÀrför del av detta och lÀs det flera gÄnger om:

”LĂ„t det som redan finns, det som tagit generationer att bygga upp, fĂ„ leva kvar.”

Angrip inte skog och natur som Àr i direkt och nÀra förbindelse med bebyggelse/ gÄrdar och lantbruk.

Det blir bland mycket annat fördÀrv, en katastrof för pollineringen, dÄ natur och djur samverkar.

Tar man bort en insekt,försvinner maten för nÄgon annan.

LÀs och tÀnk efter.
Ni vill begÄ ett oförlÄtligt och fruktansvÀrt intrÄng pÄ privat skog och mark, dÀr naturskyddsomrÄden och enorma kulturvÀrden finns.

En skog och mark, dÀr ni trots att ni skenbart försöker ge intryck av samarbete, inte alls tar hÀnsyn till varken mÀnniskor, djur eller natur.

Det Àr enbart av vinstintresse ni arbetar och ni kan tÀnka er att ta död pÄ bÄde livsviktiga boplatser för fÄglar, djur och insekter och trÀd och vÀxtlighet, utan större bekymmer.

Ni kan ju inte sÀga att ok, nu tar vi och bygger skyskrapor hÀr och sen drar ni fram alla tÀnkbara paragrafer, hÀnvisningar till miljölagstiftning, regeringen och allt möjligt. HÀvdar att skyskraporna, förstörd och uppriven skog och natur fÄr djur, fÄglar och natur att mÄ bra. Att kraftstolpar, fulla med vibrerande, ohÀlsosam och störande strÄlning skulle vara bÀttre Àn de fantastiskt vackra trÀd som redan finns dÀr i enorma mÀngder, just nu!

För det Àr ju sjÀlvklart inte sant!

En fÄgel hÀckar och bygger inte sitt bo i en kall och ogÀstvÀnlig kraftstolpe, utan i ett mysigt trÀd.

DET ÄR SANNINGEN!

Djur och natur mÄr bra av att fÄ leva ostört och bli omhÀndertagna av de som kan det bÀst!

Ni kan inte veta hur livet ser ut hÀr. Hur bestÄndet av djur, insekter och fÄglar Àr och hur de mÄr. Vad som Àr bra för deras livsförhÄllanden.

Hur mycket skog som bör planteras enligt skogsvÄrdsplanen eller vilka trÀd som ska avverkas, för att passa in i bÄde djurliv och naturlivet. 

Dessutom Àr skogsplantering en investering, som hÀrstammar frÄn den egna plÄnboken, inte statens!

Varje trÀd Àr med andra ord planterad med egna pengar.

Vill Àven Äter upplysa om cancerrisken, frÄn kraftledningar, vilken tyvÀrr Àr stor och vi som redan Àr drabbade, vet mycket mer om cancer, Àn de siffror och tabeller som finns nedpÄtade i nÄgot dokument.

StrĂ„lning Ă€r inte bra och det omger vi oss av dagligen. Även via sjukhusbesök och olika röntgenundersökningar. DĂ€rav behövs ingen pĂ„fyllning av strĂ„lningen.

Sist, men, inte minst och kanske det viktigaste: Glöm inte att ni en dag fÄr stÄ till svars för de beslut ni tar och gör. Det Àr lÀtt att förstöra nÄgot, men vÀldigt svÄrt,ibland nÀstan omöjligt att ÄterstÀlla. Och vad gÀller cancerrisken,vill jag bara sÀga att eftersom ni sÄ lÀttvindigt sÀger att strÄlning frÄn era kraftnÀt, enbart????? visat pÄ förhöjd risk att fÄ barnleukemi, (sÄsom att det vore mindre allvarligt) SÄ.. hur stor risk Àr ni beredda att ta och sedan fÄ stÄ till svars för, om vi blir drabbade?

Som ni förstÄr sÄ sÀger vi kraftfullt NEJ, till kraftnÀt och ledningar i vÄr skog och mark.

Och som vi sagt tidigare, sÄ Àr ni, frÄn svenska kraftnÀt  vÀlkomna att besöka vÄr vackra gÄrd och skog, med vÄr tillÄtelse givetvis.

Jag tror att ni efter besöket ocksÄ kommer komma fram till att kraftstolpar och kraftledningar dÀr vi bor och hÀromkring inte Àr lÀmpligt. 

Paula och Torbjörn Taxén

 

 

  

 

 

 

 

 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress