Tjenixen👋🏻
 
Januari månad sägs ju vara den månad som svider tuffast i plånboken och ser man till kommande elräkning, så, jodå, det lär nog komma att svida rejält!
Det fick mig att ta en titt på våra vanor och fundera lite över om det inte finns/fanns något som vi kan dra in på som både gagnar ekonomin och klimatet. Vi alla håller väl på med något onödigt slöseri av något slag 👀
Och det tog inte lång stund innan jag lyckades hitta något att slå klorna i !! YES☝🏻Där satt den! Jag lyckades kanske inte med något stordåd, men jag fann i alla fall 2st. 60W lampor kvarglömda i ett skafferi. Javisst och de bytte vi blixtsnabbt ut till 2st. 2 W lampor och vips så hade vi sparat , 120 W-4 W= 116W och det betyder ju en del cash💰 i längden. Man får ju tänka långsiktigt, om man säger så🤗
 
När jag ändå är igång så kan jag ju berätta att det här med att göra små  förändringar, kan göra stor skillnad i slutändan.
 
OK tänker ni kanske. Vad kan man spara in på då?
Jo, det är väl hur mycket som helst, om man tex. bor i ett hus🏡
Värme och vatten, det är väl där de stora utgifterna brukar ligga.
 
Vet ni tex. att det går åt ca 12l vatten om man borstar tänderna med vattnet rinnandes och ca. 45l om man duschar 5 min. och ca 180l om man duschar 20 min.Så det gör lite skillnad hur länge man tex. duschar💦🛀🚿
 
En annan sak som man kan tänka på är att om man låter vattnet stå och rinna, för att invänta så att det blir tillräckligt kallt, när man tex. ska dricka ett glas vatten,så kan det hela leda till ett riktigt vardagsslöseri.
Det hinner nämligen rinna iväg otaliga liter i onödan, innan man stoppar dit sitt dricksglas och slurplar i sig vattnet.
Istället kan man ju ställa en kanna med kallt vatten i kylskåpet. 
Javisst, tänk så enkelt, smidigt och bekvämt.
Och vattnet kan också smaksättas med allt möjligt.
Det är bara att använda fantasin: citron,apelsin,ingefära,lime,melon. 
 
På tal om att det här med vatten, så kan man också tänka på att man nog bör stänga av vattnet medan man tex. tvålar in sig, schamponerar håret osv. 
 
Vatten kan som ni säkert minns (från i somras), väldigt snabbt bli en bristvara och att fylla disk och tvättmaskin till max, är därför ett mycket bättre val ur alla hänseenden, än att diska och tvätta under rinnande vatten.
 
Vad kan man mer göra och spara in på då ..jo, just det, el.
Det här med mobilladdare är en intressant grej. 
Vet ni om att trots att inte själva mobilen sitter i väggen för att laddas, men om laddaren gör det, så drar den ändå ström!
Precis som allt annat som tex. är i stand by läge.
Digitalboxar drar tex. lika mycket energi i standby-läge, som som när de är på 😲
Så det gäller att slå av och på saker och dra ur sladdar ur väggkontakter, när man använder/inte använder grejerna och även tänka på att inte låta tex. mobiler och datorer stå och ladda, trots att de är fulladdade.
Och tänk på att inte ladda mobiler och annat på natten, vilket är ett dåligt val på alla vis, men även av den anledningen att de kan börja brinna!
 
Jahapp och att släcka en del lampor, trots att man bytt ut de mot lågenergivarianter, är också något man kan tänka på.
Man behöver ju faktiskt inte ha tänt i varje fönster och inte behöver man tända varje lampa när man ska göra något heller.
Det går att ha sådär mysigt och hemtrevligt ändå, men återhållsamhet, ja, det tror jag på☝🏻
Tänd istället några ljus för att öka mysfaktorn🕯💕
 
Jaha, och värmen då, vad kan man göra åt den?
Hmm, nja, kallt vill man ju knappast ha, men man kan reglera tex. luftvärmepumpen och oljeelementen och vara lite vaksam på vädret och dess skiftningar. Vi har som tur är, även en vedspis, så den hjälper till att hålla värmen och i den kan man laga mycket mat 👍🏻 
Ugnen och spisen är annars också sådant som drar mycket el och där kan man också tänka till lite grann hur man tillagar sin mat.
 
Att vara lite förutseende och planera vad man ska göra och hur man tänkt göra det, tror jag är bra✨
 
Att se över sitt elavtal kan också vara en bra idé och för vår egen del så går vårt avtal ut i aug. detta år.
Hur ska man kunna veta vilket bolag man ska välja i den där djungeln av elleverantörer?
Ja, ett tips kan vara att gå in på tex. Elprisguiden
 
Javisst och med de här små tipsen kommer man ju faktiskt ganska långt. Det finns med andra ord mycket man kan göra för att spara in  pengar och de pengarna kan man ju använda till något roligare 🎉🎊
 
Det finns säkert massor av andra smarta kanontips på hur man kan spara pengar på sin konsumtion.
Allt baserat på var och ens livssituation och vad och hur man tänker och handlar. 
 
Har du som läser min blogg några tips eller har du tänkt förändra något detta år?
Kanske har du valt att minska på något eller göra något annorlunda.
Skriv gärna och berätta 😊
 
Våra val kan hur som helst ha stor inverkan på både miljön och plånboken och var och en av oss kan både bidra och ta till oss tips och lärdomar, för att försöka skapa en bättre värld för oss alla.
 
Ha en fortsatt fin dag allihop!
❤️K❤️R❤️A❤️M❤️
 
Rebecca

Du är ju en sån himla fin, genuin och vacker människa! Din åskådning av livet är verkligen suverän och din medmänsklighet och givmildhet lyser starkt igenom via denna blogg! ♥️♥️♥️

Svar: Men tusen tack snälla du🙏🏻☺️Vad gulligt av dig att skriva så snälla saker ❤️❤️❤️
Tackar ödmjukast och tänker mig att du själv måste vara en
otroligt snäll och fin människa💖💝💖
Stort och varmt tack för din jättefina kommentar och
vad kul att du läser min blogg💞
Varm kram från mig och min fam👨‍👩‍👧❤️✨
Paula Taxén

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress