Hej på er allihop!
Solen skiner därute och jag ligger i sängen då stomin krånglat i över en vecka. Kämpar på men det gör ont när tarmarna inte riktigt vill bete sig och sammanväxningarna sliter i magen. Men att denna vecka skulle bli än mer förfärlig och traumatisk som den blivit, nej det kunde vi förstås inte ana. Man gör ju sällan det. 
Tänk så fort livet förändras. Min älskade Torbjörn och jag har hunnit fira vårt 27:e år tillsammans ♥️♥️♥️ 
Caroline har städat ur växthuset och vi har njutit av god pizza på den inglasade balkongen.  
Glädjen var också stor när vi en dag fann massor av rosor på REA och tulpaner och andra lökar fick därmed också följa med hem.
Goda maträtter har avnjutits och mycket av gårdens grödor har fått hamna i stekpannan eller i maträtterna.
Ja och sen händer plötsligt det som man minst av allt vill ska hända. En svår olycka 😢 Caroline halkade med sina nyinköpta tofflor och föll handlöst i trappan från övervåningen i vårt hem och slog i ryggen just där skruvar och metallplattor sitter och även armen och benet fick en rejäl smäll. Caroline svimmade av 3 gånger, men vi lyckades till slut få in henne till vårt sovrum och ringa SOS 112 🚑 som skulle köra oss till akuten på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. 

Ambulansen kom och de som hjälpte oss var jätteduktiga och supertrevliga. Tyvärr fastnade den över 5 ton tunga ambulansen i den blöta gräsmattan när den skulle vända och det var omöjligt att få loss den.

Vill passa på att tacka de underbara ambulansförarna som behöll lugnet och vår trevliga granne som kom till undsättning ♥️♥️♥️

Trots att olyckan hände tidigt på morgonen då Caroline skulle göra sig iordning då hon skulle till sitt arbete, så blev det en fruktansvärt LÅNG väntan innan Caroline äntligen blev röntgad kl.18.30 på kvällen!!!!

Under väntetiden låg Caroline ibland i ett rum, ibland ute bland många andra väntande i korridoren, ibland i gipsrummet tillsammans med massor av kartonger...och en lång stund glodde vi båda på en sned tavla som hängde  halvfjärs på en annars kal vägg.
 
Jaha, och efter en hel dags väntan fick vi äntligen svar.

Tack gode gud för att ingenting var brutet🙏🏻

Vi bad dock läkaren sända röntgenbilderna på ryggen där alla skruvar och metallplattor sitter till Karolinska Sjukhuset, så att Carolines opererande läkare också kan få se röntgenbilderna, då akutläkaren sade sig vara lite osäker på att tyda just detta. Man ska veta att trots att skruvar och annat kanske sitter kvar så är det så små, små strukturer som kan ha förändrats, vid ett fall och slag som när man faller handlöst ner i en trappa och rasar ända ner!

Carolines enorma smärtor, avsvimmningar och massvis med tårar under hela dagen och kvällen, trots morfin, får er kanske att förstå, att det gjorde och gör fruktansvärt ont fortfarande 😔

Caroline som är både svullen och blåslagen både här och där har alltså fått och får morfin plus en hel drös av olika smärtlindrande och inflammationshämmande preparat, för de mjukdelsskador som hon fått på grund av fallet.
Och så fick hon med sig kryckor hem.
Hon har dock inte kunnat röra sig, mer än att med nöd och näppe kämpa sig till toaletten. 
 
Torsdagen var traumatisk på många sätt. Under den långa tid vi var på sjukhuset innan Caroline var hemma igen kl 21.15 med liggtransport, så vistades vi som sagt på olika ställen. Mest tid satt vi dock på akuten.

Vi fick under dagens lopp, trots att det borde finnas sekretess och varje patient borde skyddas med tystnadsplikt och omtanke, ändå fritt tillsammans med andra patienter lyssna till inskrivningar, diagnoser, undersökningar, gliringar och även oförskämdheter mot och om patienter, varken vi ville eller inte!

Det kalla och kyliga klimatet från de som utbildats till att vårda var också väldigt tydligt. 

INGEN frågade under hela dagens eller kvällens gång hur man mådde eller erbjöd Caroline någon hjälp. Vi fick själv fråga om hon kunde få smärtlindring. Ingen frågade heller de andra patienterna om någonting!

Det blev bara en apatisk väntan och det var fruktansvärt att se sitt barn lida och gråta.

Omvårdnaden och omtanken om andra, vart har den tagit vägen? Den finns inte. Tyvärr.

Vi fick istället se och höra likgiltiga sköterskor som gladeligen skickade hem patienter och anledningen till det. Höra glädjen över att ingen behövde bli inskriven. 

Vi såg och hörde akut sjuka klaga av smärta. Anhöriga om och om igen fråga, hur lång tid man måste vänta. Timmar gick och proceduren pågick om och om igen. Unga som äldre fick samma svar och samma bemötande. Chargongen var obehaglig. Likgiltigheten mot människor och dess åkommor och svåra smärtor ännu värre.

Visst en morfintablett gavs, men det efter att man själv bett om den och fått vänta minst 1h på att få den. Under tiden grät Caroline av smärta.

Vad har hänt med  omtanken, medlidande och omvårdnaden om patienterna? Förståelsen för en annan människa och dess tillstånd? Vad har hänt med den svenska sjukvården?

Det är både fel, sorgligt,skrämmande och obehagligt, det som sker inom vården, men det kyliga och likgiltiga bemötandet är kanske det värsta. 

Man kan ju undra varför personer väljer att bete sig så? Är det för att personalen ”stänger av” för att orka?

Men då undrar jag, mår man bättre av att gå en hel dag och nästintill ignorera människor?

Det skulle ju inte finnas sjukhus om inte patienter fanns. Personalen är ju där för patienternas skull eller så borde det väl i alla fall vara. Det här beteendet är i alla fall ingenting som vår Caroline lär ut till de bland annat 110 sjuksköterskor som hon undervisar för och som snart ska ut i vården. 

 
Varje möte, varje patient ska ju bemötas med respekt och ges den vård som vi alla är med och betalar.

Det ska inte finnas otrevliga, griniga,nonchalanta,oemotionella,omänskliga och okunniga  människor eller personal inom vården.

Tänker mig att man ju då måste ha sökt fel yrke!

Det är inte OK att man fäller och ger olämpliga och otrevliga kommentarer och sina egna åsikter och diagnoser om och till patienterna.

Tänker mig att det måste vara något stort fel på hela organisationen, för det här händer knappast över en natt. Det känns som att arbetsklimatet och sättet att bete sig beklagligt nog, sitter i väggarna.

Det är med andra ord dags att någon ställer sig upp och säger ifrån☝🏻

SKÄRPNING med andra ord!

Jag är som sagt verkligen djupt, djupt oroad efter gårdagens besök och tacksam över att Caroline fick komma hem igen.

Påpekas bör att läkaren som var utländsk och som hade lite svårigheter med språket, var fantastisk. Likaså var den utskrivande läkaren trevlig och mannen som kom från Syrien och körde liggtransporten var både jättetrevlig och jättesnäll då han hjälpte Torbjörn att bära Caroline med bår uppför vår gång till huset🙏🏻 Vi gav honom 350 kr som ett stort tack för det, för han ska ju egentligen inte behöva hjälpa till med detta. Men vem skulle annars ha gjort det? 

Häromdagen åkte Torbjörn i alla fall och köpte baklava i den butik som mannen från Syrien, tipsade oss om👌🏻✨ De var verkligen jättegoda 😋 

Det är tur att det ännu finns människor med stort ♥️ och som är villiga att hjälpa till när man ber om det🙏🏻

På ett sjukhus borde det vara självklart!

Tyvärr är det inte så.

Ett gediget arbete med att förmedla vikten av de värderingar som bör ligga till grund för möten med patienter på ett sjukhus, vore på sin plats. Viktiga samtal om vad har man för värderingar, prioriteringar och värdegrund.

Man kan alltid säga att om en organisation har brister blir det som ringar på vattnet, men varje människa har också ett personligt ansvar över sitt beteende och sina beslut.

Varmt tack till alla er för den fina omtanke och all kärlek ni sänt och sänder oss, via telefonsamtal, sms, messenger och annat ♥️♥️♥️

Nu tar vi en dag i taget och hoppas på att Caroline snarast möjligt slipper de svåra smärtorna🙏🏻

 

Susanne 😻

Hej fina Paula ❤️

Länge sen.
Men vilken otur Caroline har.
Sån tur att inget slogs söder eller blev brutet.
Svensk sjukvård idag är synonymt med, vänta, vänta, vänta ,vänta.
Personalen är väl sönderstressad , därav deras kalla inte okej kommentarer.
Det är patienten som kommer i kläm, och så får det inte vara.
Du ska kunna känna dig omhändertagen och trygg här du söker sjukvård.
Men så är det ju inte ofta idag.

Önskar dig och familjen en fortsatt skön helg, med hopp om snabbt tillfrisknande för dottern i familjen.

Kram från Susanne 😻

Svar: Ja, fruktansvärd otur😢😢😢Håller med dig, väntan är nästintill inskriven i kölappen, som en självklarhet👎🏻 Att akuta fall får vänta från morgon till sen kväll är ju HELT oacceptabelt!Bemötandet har säkert sin grund i både okunskap och var och ens personlighet.När man är på jobbet, borde ändå värderingar, värdegrund och de regler man kommit överens om från organisationens håll gälla.Bemötande, förståelse och medlidande är ju A&O. Det har hänt något inom svensk sjukvård och det händer inte över en natt.Den likgiltighet jag och Caroline såg visst såg jag en del av det redan då jag själv arbetade inom akutsjukvården för många år sedan, men nu, ja nu har det gått utför totalt. Tyvärr 😔Det är obehagligt, sorgligt och förfärligt och får mig att undra varför man väljer att bete sig så?Visst det är stressigt, ont om personal, mycket att göra, MEN ingenting blir väl bättre av att bete sig kallt, ignorerande, nedsättande, likgiltigt mot de man möter. Man möter nämligen inte enbart patienter, när de kommer till sjukhus i förhoppning om att få hjälp, man möter en medmänniska.Tack snälla för din kommentar och din gulliga hälsning ♥️♥️♥️Caroline hälsar och tackar också😍Varm kram till fina dig♥️
Paula Taxén

Lotta

Tårar faller när jag läser, tur hon fått komma hem till er 💞. Massor av kramar till er alla 😘❤️❤️

Svar: ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️Fina du😍Säger detsamma, tur att hon fick komma hem🙏🏻Tack och massor av kramar till dig/ er med ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️🌹
Paula Taxén

Harriet

Men aj aj aj vilken otur ni har i eran familj nu! Men stackars öde! <3 Vilken tur att allt verkar ha gått ok trots allt, men ändå bra att ni stod på er och skickade vidare röntgenbilderna, till de som säkert begriper lite bättre!! Håller också med om att vården inte längre är vad den varit och borde vara. Jobbar själv i vården...äldrevården. Det finns knappt någon som vill jobba längre? Statusen är i botten. De vi anställer är ofta inte så mycket att ha, men i brist på annat så måste vi ta emot dem. Ibland vill man bara gråta, över det bemötande våra äldre utsätts för.
Och nu i erat fall! Usch, det är så tragiskt. När man är sjuk, och har ont så underlättar det en del iaf med ett gott bemötande, där man blir tagen på allvar, och sedd! Jag är djupt oroad över framtiden i vården. Känns minst sagt livsfarligt att bli sjuk nu för tiden...på riktigt! Jag hoppas att ni alla får må bra snart!! <3 Ni är riktiga kämpar alla tre!! Kärlek <3 / Harriet, Umeå

Svar: Fy så tråkigt!De äldre precis som de yngre har alla rätt till ett bra omhändertagande och bemötande. Det är ju så fullkomligt självklart, men det har hänt något inom svensk sjukvård, som gjort det till vardag,att läsa om den ena vårdskandalen efter den andra i tidningarna. Besparingar och vinstintressen spär på det redan ansträngda klimatet och slutresultatet blir en vård, likt en överfylld eka, oroligt gungandes på öppet hav. Problemen blir så stora och ohanterliga så det känns lättare är låtsas blunda och hoppas på det bästa när man återigen öppnar ögonen.Men jag tror att just det är en stor del av problemet och felet. Man trycker ner huvudet i sanden och låtsas försvinna.Människor isolerar och avskärmar sig mer och mer och det är ett stort kännetecken för just vårt land där vi vet att människor verkligen tar avstånd från varandra. Ingen vill komma varandra för nära, alla står i kö, ingen vågar göra något nytt eller annorlunda med rädsla för att bli utskrattad eller hånad. Dumförklarad eller utmobbad.Att vårdyrket skulle vara ett kall som det en gång var, nej, så skulle man nog inte längre kunna benämna det. Att det skulle vara självklart att vårdpersonal förstår att man förutsätter att just de borde ge god vård och omvårdnad, nej, det kan man inte heller förvänta sig, trots att de utbildats just för det. Det finns heller inte längre en slags inre manual som vägleder alla som valt att arbeta som sjuksköterskor, undersköterskor eller valt vårdyrket.Nej, de är helt enkelt ett lotteri vem man möter. Precis som möten mellan människor i övrigt i samhället. En del är snälla och trevliga och tillochmed änglalika. Andra, allt annat än just det!Det är så härligt när man då och då möter entusiastisk vårdpersonal som fortfarande har den där gnistan av nytänkande och lever upp till yrkesrollen. Tänk så mycket trevligare tex. ett möte blir, för alla parter, om man istället för en sur min väljer leendet 😊 Tack snälla rara du för omtanken ♥️Stor kram till dig från oss alla👨‍👩‍👧♥️🐕
Paula Taxén

Anonym

Åh så jobbigt! Hoppas på bättring snart.

Tråkigt med mindre bra bemötande i vården. Jag tror dock inte att majoriteten av dem är kalla med flit utan att det ofta handlar om empatitrötthet och/eller maktlöshet som man lätt kan drabbas av i vården när det är dålig organisation och dåligt stöd. Det är inte så att man bara kan skärpa sig då och vara trevlig. Och antagligen blir dom bara mer stressade av att bli uthängda. Självklart behöver man få säga ifrån kring dålig vård och bemötande, men jag tror det är viktigt att vi tänker efter hur om vi inte själva vill bidra till den onda spiralen.

Svar: Tack för att du läser min blogg och dina tankar 💕Mindre bra bemötande, eller dåligt bemötande, eller bedrövligt bemötande, allt är en tolkningsfråga och när man själv drabbas, ja, först då kanske man vet vilket av de olika orden man vill välja.Man kan också välja att linda in allt i bomull, i rädsla för vad andra ska tycka, eller så kan man välja att göra det man anser är rätt, i förhoppning om att även andra ska våga göra det👌🏻✨Och just vid tillfällen då många enligt dig kan vara drabbade av empatitrötthet och maktlöshet inom vården, så är det än viktigare att uppmärksamma just det jag skriver om.För vad händer om ingen vågar göra det? Om man inte vågar säga ifrån? Om alla istället går omkring som tysta möss i samhället, men gnager på i tysthet🐀Dålig vård blir aldrig bättre om den tigs ihjäl och vårdpersonal som inte vill arbeta för en förbättring, ska nog inte jobba inom just vården.För som jag skrev tidigare, så gör man ALLTID egna val och beslut.Vi tar ett ex. Du kan vara trött på ditt barn, men du skulle aldrig låta den sitta på en hård stol, tyst, från morgonen till kvällen därhemma och vänta, utan att hon/ han fått varken något att äta eller dricka, utan att du pratar till denne.Men på sjukhus går det bra!Det finns äldre som yngre som väntar i tysthet, i små rum eller i korridorer, från morgonen till kväll, utan att någon frågar om de är törstiga eller hungriga, har ont eller behöver ta sina läkemedel, insulinspruta, behöver gå på toaletten,om de når larmknappen osv............ Sjukvården är en av de arbetsplatser där människors skörhet och svagheter blir väldigt tydliga.Kanske tydligare än någon annanstans i samhället.Att få hjälp då man är i nöd, är en mening som borde betyda någonting.Och att få den hjälpen i tid.Vettig tid. Ja, hur ska man då lösa de problem och den utsatthet patienter, anhöriga men också sjukvårdspersonal tycks ha?Ja, man måste väl rimligen ändå först och främst se till patientens bästa.Finns inga patienter, finns heller inget behov av vårdpersonal.Och att gladeligen sända hem patienter i vilket skick som helst, ofta med en oförstående och undrande blick om varför de sökt överhuvudtaget och dessutom höja avgifterna så kraftigt att de stackare som tänkt söka också lyckats avskräckas och skrämmas bort, ja, vad tror man att man lyckats åstadkomma med det? Friskare befolkning?Vad är sjukvården till för kan man ju undra och till vem?Det går heller inte genom att enbart titta eller bedöma någon utifrån utseendet, att få svar på hur svårt sjuka människor kan vara. Ibland inte ens om man väljer att ställa en fråga. Men hur mycket vet man om man inte väljer något av det?Svar: ingenting.Man gissar bara.Vad händer om man i detta läge också väljer att bemöta någon nedlåtande, kränkande och nonchalant?Ökar man då möjligheterna för att nå fram till svaret på frågan? Eller nå fram till en människa. Eller nå fram till en lösning?Vet inte om du själv jobbar/ jobbat eller känner någon som gör det inom vården, men jag lovar ALLA som jag hittils talat med välkomnar att man talar öppet om de problem som finns. Men, tyvärr väljer alltför många inom sjukvården att låta problemen passera mellan fingrarna istället för att knacka sin kollega på axeln och be den skärpa sig. Det är bara ett sorgligt konstaterande.
Paula Taxén

MH

Åh jag håller andan hur patienter blir bemötta inte ok! Stackars Caroline som föll så illa, det gör ju så ont, så jag förstår henne allt för väl. Man ska helst inte behöva besöka vården akut för den är verkligen överbelastad, som tur är finns det änglar i vården och det är dom vi får hylla, men tyvärr finns det också en blandad kompott av människor.
Önskar god tillfrisknande och Stor Kram/MH Österlen

Svar: Ja, det är hemskt att falla nerför trappan och man kan slå sig illa, även utan skruvar och plattor 😢Sjukvården är inte som den en gång varit och det är bra att det blir belyst, för då finns chans till förbättring.Akutsjukvården ska ju vara akut, men vad det innebär tycks ha blivit en tolkningsfråga. I andra länder tycks akutvård dock kunna ges mycket snabbare, trots mycket svårare omständigheter och det får mig att undra var felet ligger i just Sverige?De långa väntetiderna verkar ha blivit ett helt eget fenomen och även ett kostsamt problem. Att sjukhusen inte har tillräckligt med personal leder normalt sett till färre vårdplatser och även när sjukhusen i besparingssyfte drar in personal, så leder ju det i sin tur till att man kan stänga ner avdelningar. Och så är en ond cirkel sluten och de där cirklarna verkar bara bli fler. Det finns mycket som kan förbättras inom svensk sjukvård, på många plan.Personal måste till att börja med sluta gömma sig bakom en obehaglig och kylig fasad och de skyddsgardiner som man nu dragit för, för att slippa möta patienters blickar, frågor och missnöje.INGENTING blir bättre av det!Hur sjukvården än är organiserad eller vilka problem det än må finnas, så kan man aldrig belasta sjuka människor med dåligt bemötande.Sjukvården ska just vara det som orden står för, sjukvård, inte ”sjuk” ... ”vård” För det är ju lite så det känns nu. Att sjukvården är sjuk!Och när något blir fel, så fortsätter det gärna. Likt elden, sprider det sig.Det brister lite här och där och till slut blir det väldigt tydligt att man inte längre orkar hålla på rutinerna, renligheten eller omvårdnaden. Det tummas på det ena och det andra och slutsumman blir ofta en försämring. Akutsjukvården har blivit till en gigantisk väntsal, där människor istället för att snabbt få möta en läkare, placeras där det kan tänkas finnas plats, med en larmknapp fylld av bakterier och vem vet vad, som 1500 andra patienter hållt i före en själv. Jag såg aldrig någon sprita dem eller mycket annat som vore på sin plats att rengöra! Jag själv har väldigt lite vita blodkroppar och känner mig inte alls säker att vistas i detta enorma bakteriekalas. Vart är vården på väg?Ja det undrar jag verkligen.Tack underbara du ♥️♥️♥️Kram från oss👨‍👩‍👧
Paula Taxén

Anonym

Jag menar verkligen inte man ska linda saker i bomull eller inte säga ifrån och har inte skrivit att man inte ska det, det är en tolkning som tillkommit. Men det finns olika sätt att säga ifrån på utan att linda i bomull. Och det tycker jag är viktigt att vi alla tänker på. Hänga ut, bestraffa och skämma är sällan effektiva strategier för förändring. Det väcker snarare försvar. :) Bemötande är superviktigt i vården. Likaså när vi säger ifrån.

Svar: Hejsan😊Var och ens åsikter är viktiga och ska respekteras. Var och en har också rätt att tänka på sitt sätt. Vi människor är olika och vi tänker därmed olika. Det är Ok. För mig står patienten alltid i centrum. Det är omsorgen om den som är sjuk som är viktigast. För mig är det också självklart att sjukhus är till för att vårda de sjuka och att sjukvårdspersonal är där för de sjukas skull. As simple as that skulle man kanske kunna säga. Men så enkelt är det ju inte.Tyvärr. Ett sjukhusbesök innefattar ju så mycket mer än bara det man en gång lärt sig i en bok eller på lektioner. Utbildningen ger därmed inte hela bilden av verkligheten. I vårt land där kontakt med andra än vilka vi på något sätt känner, är skrämmande. Men på sjukhus möts vi plötsligt av 1000 tals människor vilka vi tvingas tala med😵 Sjuka människor vilka sökt hjälp i hopp om att få vård. Hjälp👀 Det blir möten, samtal och det krävs plötsligt något av dig. Engagemang och omsorg och allt det här ska rimma ihop med din personlighet, vilja och ork. Därtill kommer regler, normer, värdegrund och bestämmelser som ska efterföljas. Det är nu problemen börjar på riktigt. Verkligheten ser inte ut som i böckerna. Stress, personalbrist, oorganisation, missnöje med scheman osv....Tröttheten tar vid, tidsbristen, irritationen börjar komma, avståndstagandet växer och så kommer misstagen. Man får en, plötsligt 3 och snart fler tillsägelser. Man säger sig lyssna, men väljer istället att slå ifrån sig. Kritik kan nämligen vara svårt.Ingen ska komma och säga någonting.. Vi vet hur vi har det... Men det kan också vara väldigt bra och nödvändigt med kritik.Patienterna är likt affärernas kunder.Vilken kund tycker det är kul att gå och handla i en butik där det finns en otrevlig, oengagerad och ointresserad butiksanställd?Nej, man väljer snart en annan butik. Grejen är bara den att sjukvårdens kunder inte alltid kan välja ett annat sjukhus, men de har redan betalt stora summor för att få vård. Vi alla betalar nämligen skatt. Att slå larm, att upplysa om fel och brister, att kritisera, att anmäla, ja, alla dessa ting är var och ens rättighet.Och det är viktigt att man gör det. På så sätt kan saker och ting förbättras.Att det då och då kan kännas som att man själv inkluderas, avhjälps bäst genom att man gör ALLT och lite till i sina försök att inte hamna i situationer som gör att t.ex. ens bemötande kan komma att ifrågasättas.Kramis från mig💞
Paula Taxén

Anonym

Hoppas Caroline kryar på sig snabbt. Omhändertagandet du beskriver att ni fick låter identiskt med det jag själv upplevt vid besök på akuten med min mamma här i Skåne. Sorgligt nog har jag även uppmärksammat att bemötandet till de som har anhöriga vid sin sida ofta är bättre än mot de som ligger själva och väntar. Jag har ingen som helst förståelse för hur många i allmänhet försöker ursäkta personalen beteende med att de är ”stressade”, ”utarbetade” etc. Oavsett anledning så är det inte acceptabelt.

Svar: Vad tråkigt😢Det verkar mer vanligt än ovanligt med dåligt bemötande och trenden pekar tyvärr nedåt. Det är många som lyfter just detta i sina anmälningar till patientnämnder med mera och när jag talade med en väldigt trevlig manlig verksamhetschef, inte alltför länge sedan, i ett annat ärende, så var detta något han uppmärksammat då han tidigare även jobbat på IVO. Det har hänt något på de år då jag själv anmälde mammas bortgång, alla misstag och fel som begicks och som ledde till att mamma tyvärr avled i cancer, endast 56 år ung.Redan då, 2003, fanns stora brister, men detta har eskalerat i enormt tempo.Det har hänt något inom svensk sjukvård och människors sätt att bemöta varandra. Bristen på respekt och omtanke och även medlidande har blivit så uppebar, att få längre förnekar det.Samhället har blivit hårt och kallt och människor lämnas i sin ensamhet utan att någon bryr sig. Att detta händer i egna boenden och lägenheter är välkänt, men mer och mer uppmärksammas också att det händer mitt framför ögonen på oss. Svårt sjuka ligger i långa rader, kors och tvärs i sjukhuskorridorer, utan att någon frågar hur de mår. Timme efter timme passerar och man blir ju knappast friskare bara för att man fått komma inom sjukhusets väggar. Man behöver vård också.Det är så sorgligt att det blivit såhär och media upplyser oss dagligen om den ena vårdskandalen efter den andra.Och det är ju tyvärr inte ett fall det handlar om, utan tusentals.Anmälningarna till IVO har också ökat. Lavinartat!Och trots att ärenden alltid tagit alldeles för lång tid( år) att behandla, så är de nu så långa att de inte hinner behandlas inom den tidsram som anses ”godtagbar”Det hela leder till att vi fått ett samhälle och en sjukvård helt utan kontroll. Chefer och verksamheter kan bara beklaga det som hänt och händer, då människor tillochmed avlider och avlidit pga. olika anledningar, relaterade till vården.Det är enormt skrämmande och det är oerhört sorgligt.Bakom varje fall finns en människa, en anhörig, en familj, en vän. Vi alla är ju i behov av en fungerande sjukvård och hur man väljer att bemöta människor kan ha stor betydelse. Kanske tillochmed mycket, mycket större än man själv förstår.Utbildning och kunskap är därför A&O, men kanske bör var och en även reflektera över detta och liknande frågor i största allmänhet.Hoppas din mamma mår bra nu🙏🏻Kram från oss💕
Paula Taxén

Elisabeth

Jag önskar av allt mitt hjärta att Caroline är på bättringsvägen nu! Jag har följt era bloggar lite då och då under åren och jag ser er alla tre som stora förebilder och inspirationskällor med så mycket positivt tänkande och kämpaanda!

Svar: Varmt och hjärtligt tack för din jättefina kommentar 💟💟💟
Paula Taxén

E

Vilken himla otur. Hoppas verkligen att Caroline mår bättre nu och att smärtorna avtar, skickar massor av styrkekramar! Det är så himla synd att svensk sjukvård ser ut som den gör idag, jag har själv stött på mycket empatilösa människor på vc och akut sen jag blev sjuk för ett par månader sedan. Jag vet självklart att de inte vill vara elaka och att de antagligen är genomtrötta av stress och oorganisation inom sjukvården, men det är ingen ursäkt, ska man ha det här yrket så ska man kunna koppla på ett empatiskt beteende per automatik, det krävs inte mycket. Fråga hur det är när Caroline ligger där i korridoren, erbjuda något, säga att man hoppas det blir bättre osv osv. Konsten att visa empati, hur man bemöter patienten, måste bli en större del i deras utbildning.
Fortsätt kämpa <3

Svar: Tack för styrkekramarna och för dina tankar 💕
Verkligen tråkigt att höra att även du råkat ut för bland annat den empatilöshet som tycks råda inom vården.
Och precis som du beskriver så är stress eller oorganisation absolut ingen ursäkt för att få bete sig och säga vad som helst. Man kan absolut inte förklara sitt beteende eller gömma sig bakom dessa eller andra ting. Det egna ansvaret ska väga tyngre och hur man beter sig, ja det ansvaret ligger hos var och en. Att visa empati, omsorg, medlidande och kärlek borde vara helt självklart och just inom sjukvården möter man ju också väldigt utsatta människor vilka sökt sig till sjukvården pga att de är i behov av hjälp. Då om någon gång ska väl människor bemötas med respekt och omtanke. För de allra flesta är detta självklarheter, men tyvärr har det hänt något inom sjukvården. I negativ mening.
Bemötandet ska vara självskriven och en oerhört viktig del inom vården, men vet man inte hur man ska bete sig och bemöta människor ja, då måste man ju få utbildning för att på så sätt få lära sig.

Det finns tid för att ge bättre vård. Det finns det.
Det finns ALLTID tid för att vara tex. omtänksam och snäll.
Men av någon anledning väljer sjukvårdspersonal då och då, av oförklarliga anledningar att helt enkelt inte vara det. Och det ingen annan än du själv som väljer hur du ska bete dig eller vad du ska säga.

Håller helt med dig att bemötande borde bli en större del av utbildningen och att all sjukvårdspersonal lär sig LYSSNA till vad patienten eller ska vi säga vad medmänniskan säger.
Jag tror att hela sjukvårdsapparaten, organisationen och systemet skulle må bra av en uppryckning och genomgång. Hur förhåller man sig egentligen till sina medmänniskor?

Tack för dina stöttande ord och tankar och för att du läser min blogg💞
Önskar dig allt gott och ett varmt krya på dig.

Varm kram från mig och min familj.💗💗💗
Paula Taxén

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress