Hej på er alla underbara ♥️
Frosten och kylan välkomnar oktobermorgnarna och vintern är på väg. Det känns, men än så bjuds man också på lite solsken och värme och därför passade familjen på att plocka kantareller och trattkantareller som växer väldigt nära huset, i vår skog där vi bor. Lilla söta Fire fick också följa med och njöt av att slippa ha på sig sin ”tratt”
Men då han ju blivit opererad och fortfarande har stygnen kvar, så ska man inte hålla på och gå så mycket och därför fick han vara uppe i famnen den mesta tiden.
Och tänk så gott det är med svamp 😋 För min del, som ju har stomi, så har jag märkt att just trattkantareller går bättre att äta än vanliga gula kantareller. Varför det är så vet jag däremot inte. Kanske är de inte lika svårsmälta.
Av min pappa fick vi en hel påse plommon att göra god marmelad av och det passar jättegott till smakrika ostar, men också som tillbehör till annat. Slevade därför upp en rejäl klick till kalvköttbullarna som Caroline gjorde och det smakade supergott!
Jordärtkockblommorna svajar som långa flaggstänger med vinden och dahliablommorna får pryda zinkbaljorna därute, medan meloner av olika slag får mogna klart inomhus. Palsternackor, morötter och rödbetor avnjuts också med stor glädje i olika former. Att blanda ihop de och ugnsrosta dem är verkligen både nyttigt och gott.
Koifiskarna bor nu inomhus i jordkällaren där de simmar runt i en jättestor bassäng som Torbjörn byggt. Ju kallare det blir, desto mindre mat ska de ha. Koifiskar går liksom många andra djur i ide och äter ingenting under vintern. De kan nämligen inte smälta maten så bra då. Det syns också att fiskarna inte är lika rörliga, utan vill helst vara i stillhet. Än ger vi dem mat som de kan smälta, tills temperaturen går ner till +5 grader. Men ju kallare det blir, så minskar man matandet tills man avbryter helt. Maten vi ger nu på senhösten går att köpa på tex. Bauhaus, annars köper vi Koi-mat på bland annat Arken Zoo.
 
När man tar in fiskarna för vinterförvaring så är det viktigt att vattnet har samma temperatur som den som den hade utomhus och därför pumpade Torbjörn in det vatten som de hade därute, in i bassängen i jordkällaren. Då får de också samma bakterieflora som de hade utomhus.
 
Gradvis blir vattnet sedan kallare i takt med utomhustemperaturen och på detta vis kan fiskarna hantera omställningen. Viktigt är också att påpeka att vattenpumpen ska vara på, så att det blir lite rörlighet och rent i vattnet även under vintern, men man kan minska effekten( tex. ta bort fontänen) så att fiskarna inte behövder använda så mycket energi när de faktiskt ska vila. Viktigt är också att man har ljuset på en del av dagen och sedan släcker den när det blir mörkt på kvällen. Då blir dygnsrytmen inte rubbad. Har läst någonstans att Koifiskar och guldfiskar kan bli blinda av att vara i mörker hela vintern. Vet inte hur det förhåller sig med det, men vi tycker att djur ska behandlas väl och det känns inte som att det är trevligt att befinna sig i helt mörker 👀 så lång tid, trots att man går i ide. Så vi har som sagt lampan tänd på dagen och släcker till kvällen.
Jaha och sedan får fiskarna komma ut på våren igen 🐬💦
Och här har vi Benjamin Syrsa som ju faktiskt är en vårtbitare. Dem liksom gräshopporna, vilka vi förresten haft mängder av i år, kan man höra sjunga i trädgården. Visst ser de lite märkliga ut!
Jag förundras ofta över det lilla som sker i vår närhet. Det lilla som i vårt liv blir till det stora. Denna senhöst har t.ex. varit otroligt vacker.  Ja, ni ser ju själva.
Det är fantastiskt att få njuta av alla vackra färger och låta dem berika våra liv. Tänk er att t.ex. en och samma buske kan ha så många nyanser ! Visst är det otroligt egentligen. Och tänk er att få stå på sin åker och blicka ut mot skyn  och se svanar, tranor och andra flyttfåglar samlas för den långa färden till ett varmare land 🕊
Eller att titta på ett rådjur som nyfiket kikar fram.
Ja, det finns mycket att glädjas åt och just nu är det REA i många trädgårdsbutiker.
Mycket säljs till halva priset och sådant är alltid kul.
Det blir kyligt på nätterna och innan frosten biter sig fast har pelargonerna fått flytta in, trots att de blommar så vackert 🌸🌸🌸 Det dags för dem, liksom för dahliorna att få den efterlängtade vintervilan. Pelargoner trivs bäst i ett svalt rum och ska ha mindre och mindre vatten tills blommorna faller av. Dahlialökarna får först ligga och torka upp lite grann, ute på den inglasade altanen. De läggs i kompostpåsar där varje påse blir märkt med namn och färg. Sedan tar vi in de och förvarar de i ett av de 4 förrådsutrymmen som vi har på övervåningen, vilka vi gjorde om när vi flyttade hit👍🏻
Hösten är som sagt underbar och trots att det är oktober så blommar många rosor. När man köper rosor ska man titta på dess härdighet. De är bra om de har en lång blomningstid eller blommar om. Där vi bor bör de överleva minst zon 4. Det betyder att de klarar vintern bra.  
 
Några rosor som vekar trivas extra bra hos oss är Bonica 82, Astrid Lindgren, Schneewitchen, Iceberg, Karen Blixen, Ingrid Bergman, Benjamin Britten, Queen Elisabeth, Flammentanz, Lichtkönigin Lucia, Chandos Beaty, White Cover, Nina Weibull, Artemis, Finlands vita ros, Polstjärnan, Sympathie ros, Seagull, New Dawn, Leverkusen, Heidelberg och Peace rosen. Jag tror jag nämnt de som växt på sig bäst, men jag kan ha glömt några också. Lill Lindfors rosen som vi köpte i år ska bli spännande att följa och får vi tag på en Mme Boll,  så skulle jag bli lycklig.
Rosor som blommar både på sommaren och såhär sent in i oktober är ju fantastiska 🌹🌹🌹
 
Hoppas ni alla mår bra och får lite inspiration av inlägget och så önskar jag er en jättefin fortsatt vecka.
 
Kram från lilla mig och min familj ♥️
 
 
MH

Det är alltid lika rogivande och läsa hos dig och alla vackra foton. Tänk så mycket naturen bjuder på bara vi vårdar den.
Är ju inte så gla för den kalla årstiden men det går fort alla fall.
Må väl och Kram/MH

Svar: ♥️♥️♥️♥️♥️
Paula Taxén

tess

Är det en chihuahua? Gud så söt :D

Svar: Ja,det är en långhårig chihuahua♥️Tack, ja och otroligt snäll och varmhjärtad ♥️♥️♥️
Paula Taxén

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress