Hej pĂ„ er 💕
 
Livet fortgÄr och nu Àr det september. 

Morgnarna Àr betydligt kallare och solen tittar fram alltmer sÀllan, men Àn slÄr nÄgra senblommande roso, liljor och dahlior ut i trÀdgÄrden och det skÀnker verkligen glÀdje.
Löven dalar sakta ner och dÄ och dÄ dunsar det ner ett Àpple ocksÄ.
Hösten Àr verkligen hÀr, men man hade gÀrna njutit av vÀrmen ett tag till. Tomaterna mognar, vÄrtbitaren sjunger,humlorna jobbar pÄ, koifiskar, salamandrar, paddor njuter av simturerna i dammen och Fire fÀller sommarpÀlsen och bygger upp en rejÀl vinterkappa.
Dagarna flyter som sagt pÄ och fylls med allt möjligt.
Årets krĂ€ftskiva blev vĂ€ldigt lyckad och dĂ„ njöt vi av egenfĂ„ngade krĂ€ftor 🩞 och sĂ„ har vi haft mysiga besök som förgyller livet đŸ„°â€ïžđŸ„°
Visst Ă€r de otroligt vackra, liljorna 😊
 
Ok, och vad har hÀnt mer?
Jo, som ni kanske vet sÄ sÀnde vi ett lÄngt email-brev till infrastrukturdepartementet ( ni kan lÀsa det, i det föregÄende inlÀgget, om ni vill ) men nu har vi som sagt fÄtt svar och det kan ni lÀsa hÀr:
 
 
22 augusti 2022
 
Hej Paula och Torbjörn

 

Tack för ert brev till Regeringskansliet. Jag skriver för att bekrÀfta att vi tagit del av er brev och era synpunkter.

 

Som ni vet ansvarar StrÄlsÀkerhetsmyndigheten för att skydda allmÀnheten frÄn skadliga effekter av strÄlning, nu och i framtiden. Det gör myndigheten genom att genomföra mÀtningar, följa forskningen, göra  riskbedömningar och vidta ÄtgÀrder i form av rekommendationer och föreskrifter nÀr man identifierar risker.StrÄlsÀkerhetsmyndigheten anser att onödig exponering för magnetfÀlt bör begrÀnsas om det kan göras till rimliga kostnader och konsekvenser.

 

Vid samhÀllsplanering och byggande rekommenderar StrÄlsÀkerhetsmyndigheten följande: 

  • StrĂ€va efter att utforma eller placera nya kraftledningar och elektriska anlĂ€ggningar sĂ„ att exponering för magnetfĂ€lt begrĂ€nsas.
  • Undvik att placera nya bostĂ€der, skolor och förskolor nĂ€ra el-anlĂ€ggningar som ger förhöjda magnetfĂ€lt.
  • StrĂ€va efter att begrĂ€nsa fĂ€lt som starkt avviker frĂ„n vad som kan anses normalt i hem, skolor, förskolor respektive aktuella arbetsmiljöer.

 

PÄ SSM:s webbplats finns information om magnetfÀlt och myndighetens rekomentationer nÀr det gÀller kraftledningar:

MagnetfÀlt - StrÄlsÀkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se)

HÀlsorisker med magnetfÀlt - StrÄlsÀkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Kraftledningar - StrÄlsÀkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se)

PÄ Svenska kraftnÀts webbplats kan ni lÀsa om Svenska kraftnÀts arbete med hÀnsyn till rekommendationerna:

MagnetfÀlt | Svenska kraftnÀt (svk.se)

 

Nya elförbindelser krÀver tillstÄnd. Mer information om tillstÄnd för nya elförbindelser hittar ni hÀr:

TillstÄnd | Svenska kraftnÀt (svk.se)

 

VÀnliga hÀlsningar

 

Viktoria Chlot

 

Viktoria Chlot

Departementssekreterare
Miljödepartementet
RK Kommunikation
103 33 Stockholm
www.regeringen.se

 

 
Just det och hÀr kommer vÄrt svar tillbaka  :

29 augusti 2022 


Hej Viktoria !

Det svar du sÀnde oss var bÄde förnedrande och förödmjukande. 

Vi skrev till infrastrukturdepartementet i förhoppning om och i tron pÄ att staten vÀrnar om den lilla mÀnniskans rÀttigheter. 

Nu Àr tilltron till att staten lyssnar, ger rÄd, stöd och hjÀlp och Àr villig att sÀtta sig in i en mÀngd olika  frÄgestÀllningar och problematik i samhÀllet borta.

Att staten, vilken mÄnga gÄnger varit med och skapat problemen, vÀljer att osynliggöra sig sjÀlva Àr allvarligt.
Det mÄste gÄ att krÀva ansvar och upprÀttelse nÀr nÄgot gÄr fel. Det gÀller för alla i samhÀllet. I vÄrt mailbrev pÄtalade och upplyste vi staten om sÄdant som vi trodde och önskade att en rÀttsstat var intresserad av. Vi önskade fÄ svar eller Ätminstone en dialog. 

Vi undrade bland mycket annat om Sverige lĂ€ngre Ă€r en demokrati eller hĂ„ller vi pĂ„ att förvandlas till en diktatur. Även det svaret uteblev, men nu vet vi att vi knappast lever i en demokrati. 

NÄja, i förra veckan talade jag med pressekreteraren till energiministern, som ringde upp mig och bad mig att sÀnda min och min mans funderingar,tankar, oro och frÄgor till infrastrukturdepartementet.

VĂ„rt brev sĂ€ndes sedan vidare till dig pĂ„ miljödepartementet. Av vilken anledning kan man ju fundera kring, men du Ă€r kanske  tillsatt att sköta denna typ av ”buisness”

Vi skrev till infrastrukturdepartementet och redogjorde bland annat för de allvarliga risker som staten, regeringen och svenska kraftnÀt utsÀtter oss oskyldiga mÀnniskor för. 

Vi förklarade inte bara hur staten ,regeringen och svenska kraftnÀt, utan Àven StrÄlsÀkerhetsmyndigheten, Energimarknadsinspektionen och FolkhÀlsomyndigheten tillsammans anvÀnder olagliga metoder och pÄtryckningar för att tvinga oss fastighetsÀgare och boende att ta beslut som vi absolut inte vill ta. 

Vi informerade ocksÄ om de odemokratiska och opartiska samrÄd som enligt lag bör anordnas. I detta fall av svenska kraftnÀt, dit berörda och drabbade bjuds in för att fÄ en grundlig information, kan stÀlla frÄgor och möjligen ocksÄ fÄ svar pÄ sina frÄgor. 

Men dessa samrÄd visade sig istÀllet vara informationssnÄla och riggade för att passa staten ,regeringen och svenska kraftnÀts mÄl. Informationen utgjordes av redan förutbestÀmda manualer och fÀrdigskrivna planer pÄ var och hur kraftledningarna och kraftledningsgatorna ska byggas. 

Vi som kommer att drabbas av svenska kraftnÀts planerade kraftledningar Àr bÄde fastighetsÀgare, skogs och markÀgare och boende pÄ landsbygden. VÄr oro, vÄra Äsikter, kunskaper och vÄra egna förslag har förkastats, utan vidare förklaring, faktaunderlag eller samtal och dessutom med fullkomlig nonchalans. Svenska kraftnÀt har inte besvarat de frÄgor man stÀllt dem, Àn mindre lyssnat till vad man haft att sÀga. Inte heller har de gett information som man efterfrÄgat och som var och en har laglig rÀtt till. Men, det dÀr kÀnns kanske igen. Staten och regeringen har varit goda lÀromÀstare! 

Svenska kraftnÀt har under samrÄdstiden valt att ta semester och gömt sig pÄ sina semesterorter och dÀrför inte varit nÄbara. De har, enligt invanda rutiner, i lugn och ro invÀntat pÄ att den mycket korta samrÄdstiden ska löpa ut och dÀrefter gÄtt vidare med projektet. Precis sÄsom man gjort tidigare. The same procedure as every time!
Och detta Àr ju rent horribelt! 

I mailbrevet till infrastrukturdepartementet informerade vi Àven om de mycket  stora antal cancerdrabbade, som bor och bott nÀra kraftnÀten,under lÄng tid. Vi tog Àven upp oron inför framtida cancerrisker. 

Men framförallt redogjorde vi för vÄra egna och bygdens mycket svÄra pÄföljder, svÄrigheter och olÀgenheter i och med svenska kraftnÀts planer pÄ att förstöra inte bara den nÀringsverksamhet (skogs och mark med mera) som vÀldigt mÄnga av oss bedriver, utan Àven den enorma negativa inverkan pÄ naturen, vattendrag och vattenförsörjning. 

Svenska kraftnÀts kraftledningsgator urholkar nÀmligen den enorma mÄngfald  som erbjuds i naturen. Detta  kommer att fÄ förödande konsekvenser och pÄverka olika sorters djur vÀldigt negativt och det kommer att ta flera generationer innan det ÄterstÀlls. Om det ens Àr möjligt. Förstör man skogen blir förhÄllandena ALDRIG detsamma. VÄr skog Àr exempelvis vÀldigt gammal och orörd pÄ flera stÀllen och dÀrmed en fantastisk boplats för en mÀngd rödlistade fÄglar,djur och insekter. Djur vill nÀmligen inte hÀcka och boa i kalla magnetfÀltvibrerande  kraftstolpar, trots att svenska kraftnÀt gÀrna vill framhÀva det. De njuter hellre av orörd natur och vÄra gamla trÀd, vilka har sparats för att hjÀlpa bland annat fÄglarna att överleva i den allt mer förstörda naturen. 

Jag citerar nÄgot jag lÀst nÄgonstans och som du kanske kÀnner igen, dÄ det Àr dina egna ord. Den 3 december 2019 skriver  Viktoria Chlot frÄn Miljödepartementet..

”Förlusten av livsmiljöer Ă€r ett stort hot mot biologisk mĂ„ngfald”.

Ja, det Àr ju visserligen sant, men man bör ju ocksÄ förstÄ innebörden. Gör man det, dÄ planerar man inte kraftledningsgator i en sÄ fin och gammal skog som t.ex. vÄr, som Àr full av rÄdjur, Àlgar, grÀvlingar,vildsvin, lodjur,rÀvar,ekorrar,harar,rovfÄglar,ugglor, hackspettar, fjÀrilar, trollslÀndor, smÄfÄglar och en mÀngd andra djur,fÄglar, och insekter.

Vi har Àven delat med oss av vÄra personliga privata svÄrigheter, sjukdomar och operationer och Àven försökt hjÀlpa mÄnga andra  att orka kÀmpa vidare.

Att vara sjuk Ă€r en kamp och att göra ”Liv i Livet” som jag brukar prata om, har blivit till en livsuppgift. 

Med en försÀmrad hÀlsa och risk för Äterinsjuknade i cancer Àr det dÀrför ytterst olÀmpligt att ha kraftledningsgator och kraftledningar i sin nÀrhet. 

Trots att man nu Àr vÀl medveten om riskerna med att utsÀttas för magnetfÀlt frÄn bland annat kraftledningar, sÄ vÀljer Sverige ÀndÄ att bortse frÄn den forskning och all den fakta som finns och funnits lÀnge. Det passar Sveriges energipolitik.

Trots IARC regelverk och rÄd sÄ följer Sverige sin egen riktning. SÄsom man ocksÄ tycks göra i mycket annat. Alla minns vÀl munskyddens vara eller icke vara! NÀstan hela vÀrlden ombads att anvÀnda munskydd under coronapandemin och WHO uppmanade verkligen ALLA lÀnder att följa denna uppmaning. Sverige ansÄg sig INTE behöva följa WHO:s rÄd.

År 2011 tillkĂ€nnagav WHO:s cancerforskningsorgan IARC ocksĂ„ att de beslutat att klassificera radiofrekventa elektromagnetiska fĂ€lt, som de lĂ„ngt tidigare gjort med lĂ„gfrekventa sĂ„som ”Class 2B carcinogen”, med andra ord ”möjligen” cancerframkallande. Detta ligger inom samma omrĂ„de som DDT och bly.

År 2015 lĂ€mnade 190 forskare frĂ„n nĂ€stan 40 lĂ€nder in en begĂ€ran till FN: s medlemsstater och VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen (WHO) att man vill att FN inför mer skyddande riktlinjer för exponering för elektromagnetiska fĂ€lt (EMF) och trĂ„dlös teknik, pĂ„ grund av att man funnit allt starkare bevis för hĂ€lsorisker. 

Även forskare bakom "International EMF Scientist Appeal"4, vill att FN- anslutna organ arbetar förebyggande för att begrĂ€nsa EMF-exponeringar och Ă€ven informerar allmĂ€nheten om hĂ€lsoriskerna. Man Ă€r sĂ€rskilt oroad för barn, Ă€ldre och gravida kvinnor.

De magnetiska fĂ€lten kan till skillnad frĂ„n de elektriska inte skĂ€rmas av, utan passerar rakt  igenom hus och fastigheter. MagnetfĂ€lten som mĂ€ts i mikrotesla ÎŒT, Ă€r högre ju nĂ€rmare kraftledningar man Ă€r och stĂ„r man under en 400 kV kraftledning kan vĂ€rdet vara mer Ă€n 10 ÎŒT. DĂ„ magnetfĂ€lt sĂ€llan Ă€r varken exakta eller konstanta och beroende pĂ„ bĂ„de tid pĂ„ dygnet och Ă„ret, sĂ„ Ă€r det svĂ„ra att mĂ€ta. 

Vanligt Àr att magnetfÀlten Àr som högst pÄ kvÀllen nÀr strömförbrukningen Àr som högst. Sen Àr det mindre under natten för att sedan komma tillbaka pÄ morgonen. 

Det finns nĂ„got som heter miljörelaterad ohĂ€lsa och bland mycket annat sĂ„som luftföroreningar, buller, fukt, mögel, tobaksrök, miljöföroreningar, kemikalier, radon och solljus, sĂ„ Ă„terfinns Àven elektromagnetisk strĂ„lning. Alla dessa pĂ„verkar hĂ€lsan.  Äldre mĂ€nniskor Ă€r extra kĂ€nsliga för miljöpĂ„verkan dĂ„ de ofta har flera sjukdomar. Även de med allergier, astma eller andra luftvĂ€gssjukdomar kan pĂ„verkas negativt.

Enligt Miljöbalken ska försiktighetsÄtgÀrder och bÀsta möjliga teknik anvÀndas om det finns skÀl att anta olÀgenheter för mÀnniskors hÀlsa. DÀrför fÄr en verksamhet som kan befaras försÀmra hÀlsan inte tillÄtas enligt 9 och 10 §§ 2:a kapitlet i Miljöbalken.

Redan pÄ 80-talet kom en rapport frÄn Denver Colorado om förhöjda risker för barncancer för de som bodde nÀra kraftledningar.

1993 kom en ny svensk undersökning som visade att det var nÀstan 3ggr. sÄ hög risk att drabbas av leukemi om magnetfÀltens styrka överstiger  0,2 ”T. Det Àr dÀrifrÄn försiktighetsprincipen kommer.

2002 kom forskning i Kalifornien fram till övertygande bevis om att elektriska och magnetiska fÀlt kan leda till bÄde hjÀrntumör, als och missfall.

För bara 2 Är sedan, Är 2020 kom en fransk undersökning fram till att boende inom 50 meter frÄn en högspÀnningsledning hade 2,94 ggr ökad risk för hjÀrntumör (alla sorter) och 4,96 gÄnger ökad risk för malign hjÀrntumör (gliom).

Även en tidigare undersökning frĂ„n Frankrike Ă„r 2011 fann förhöjd risk för meningiom (tumör i hjĂ€rnhinnan) vid  exponering i arbetslivet eller boende i nĂ€rhet av kraftledningar.

Det mÀrkliga Àr att det Àven finns en svensk studie och undersökning frÄn 1998 som Àven den kom fram till att det föreligger en förhöjd risk för malign hjÀrntumör (gliom) vid exponering i yrkeslivet för mer Àn 0,4 ”T

Den tyska strÄlsÀkerhetsmyndigheten har funnit att en exponering pÄ över 0,25 ”T leder till ökad risk för missfall.

Är det meningen att du ska lĂ€ra oss nĂ„got Viktoria? Mig och min familj? Om t.ex. cancer. Vi som besöker sjukhus och magnetröntgen och utsĂ€tts för magnetfĂ€lt sĂ„ ofta sĂ„ det nĂ€stan blivit till ett andra hem.

Det Àr kÀrleken till LIVET och en möjlighet till fortsatt LIV som t.ex. jag sjÀlv ofta talar om och som jag möjligen Àven kan lÀra dig nÄgot om.

Cancer orsakas av mÄnga olika faktorer, men cancer orsakas Àven p.g.a. strÄlning och magnetfÀlt. Det tar mÄnga oskyldigas LIV och det Àr det som jag och mÄnga med mig försöker förhindra och upplysa om.

Det har hÀnt vÀldigt mycket genom Ären. Teknologin har exploderat och strÄlning och magnetfÀlt omringar oss numera nÀstan dygnet runt.

Det Àr den sammanlagda mÀngden strÄlning och magnetfÀlt som Àr viktig. Ju mer vi exponeras desto farligare blir det. Det vet vi med sÀkerhet. DÀrför bör vi inte utsÀttas för mer strÄlning och magnetfÀlt Àn vad som Àr absolut nödvÀndigt.

MagnetfÀlt frÄn kraftledningar utgör ytterligare hÀlsorisker, dÄ den adderas till det vi redan dagligen utsÀtts för. Och dÄ byggen av kraftnÀt och kraftledningar kan ske pÄ ett mer sÀkert sÀtt Àn vad som gjorts och görs, sÄ bör man göra det. KraftnÀt och kraftledningar ska absolut inte byggas intill eller i nÀrheten av fastigheter, bebyggelse eller i boendemiljö.

NÀr vi nu vÀljer att Äter skriva till staten eller regeringen, sÄ sÀnds mailbrevet troligen till dig Viktoria. Men, Àr du Àrligt talat intresserad av det vi skriver och berÀttar om och orkar du lÀsa igenom det som stÄr?

Tar du till dig nÄgot av det och för det vidare, dÀrför att du anser att det Àr viktigt eller sÀnder du Äterigen en liknande fÀrdigtryckt blankett som du redan gjort, med nÄgra ointressanta och för lÀnge sedan lÀsta lÀnkar, att klicka pÄ, som svar till oss.  

Anser du att du och din arbetsgivare, staten, utför era arbetsuppgifter korrekt?

Arbetsuppgifter som ni fÄr/fÄtt pÄ uppdrag av oss, landets invÄnare? Och det Àr ju för oss era beslut ska fattas. Vill och kan du det?

Du kanske kan prova byta taktik, för det Àr sÄ man kan fÄ till en förÀndring eller förbÀttring  Bryt mönstret, följ inte strömmen och sÀg din Äsikt. Eller Àr dina hÀnder bakbundna och din röst tystad, likt mÄnga andras?

Svaret frÄn dig, Viktoria, ser vi som en stor förolÀmpning. Anledningen förstÄr du sÀkert, men vi trodde nog inte att den hÀr typen av behandling pÄgÄr i Sverige.

Om du lÀste det förra brevet i sin helhet och Àven detta brev, sÄ förstÄr du att det ligger mycket tid och arbete bakom det. Det minsta man kan begÀra Àr att den som tar emot det lÀser det. 

Det kĂ€ndes inte sĂ„ och det Ă€r antagligen sĂ„ att du Ă€r speciellt utsĂ€nd av staten och regeringen för att ge oss betydelselösa invĂ„nare fĂ€rdigskrivna och fĂ€rdigtryckta blanketter 
dĂ€r bara namnet till var och en behöver bytas ut.

En meningslös manual eller ska vi kalla det för en innehÄllsförteckning pÄ hur ni gÄr till vÀga och lÀnkar sedan till nÄgot som faktiskt jag och min man redan upplyst er om. Det Àr ju ett förfÀrligt beteende och vÀldigt förnedrande.

Det skulle vara önskvÀrt om du och resten av dina kompisar dÀr pÄ miljödepartementet istÀllet tog er tid att plugga pÄ vad övriga vÀrlden har att sÀga om strÄlning och magnetfÀlt! Och varför de flesta andra lÀnder har mycket striktare regler kring vart man fÄr bygga kraftnÀt och kraftledningar och Àven mycket lÀgre riktvÀrden Àn vad Sverige har. 

Ditt, statens och regeringens sÀtt att hantera detta visar pÄ ett förakt mot oss som drabbade?
En ren förödmjukelse.

Ni undviker likt mÄnga politiker att svara pÄ frÄgor och ni vÀgrar att ta till er fakta. Ni stoppar huvudet i sanden och struntar i att tillsÀtta utredningar om de hÀlsorisker och faror som rÄder och har rÄtt. 
KraftnÀten ska byggas, kosta vad det kosta vill. Det Àr ju allvarligt!

Svaret du sÀnde Viktoria var ett perfekt bevis pÄ det. Ett kvitto eller ska vi sÀga en bekrÀftelse pÄ att allt fortlöper som staten och regeringen vill och det Àr bara  applÄderna till StrÄlsÀkerhetsmyndigheten och svenska kraftnÀt som fattas. Jepp, yes och jodÄ, det Àr sÄhÀr det fungerar!

Nu blev vi Àntligen av med de dÀr problemmakarna och nu tar vi och firar med en bit tÄrta. Men sÀtt inte för stor bit i munnen, för det hÀr Àrendet har bara börjat.

Det Àr tydligt att staten och regeringen inte tar sitt ansvar, utan lÄter svenska kraftnÀt utsÀtta landets befolkning för hÀlsofarlig magnetfÀlt. 

Den svenska staten och regeringen tycks ganska enkelt komma undan, trots att det ofta blir fel bÄde hÀr och dÀr. Ingen stÀlls nÄgonsin till svars, utan man skyller snabbt ifrÄn sig. Ansvaret ligger alltid pÄ nÄgon annan. DÄ de svenska myndigheterna inte har faststÀllt nÄgot grÀnsvÀrde för magnetiska fÀlt eller nÄgot skyddsavstÄnd till kraftledningar, hÀnvisar och lÀgger man ansvaret pÄ StrÄlsÀkerhetsmyndigheten. NÀr coronapandemin hÀrjade fick stackars Anders Tegnell pÄ FolkhÀlsomyndigheten bÀra hela ansvaret. 

Ja, det Àr ju lÀtt att slippa ta ansvar, nÀr man sÄ enkelt kan lÀgga det pÄ nÄgon annan. 
Det Àr rent ut sagt en fullkomlig skandal. 
Staten och regeringen Àgnar sig Ät överförmynderi.

Om ni tror att ni ska komma undan denna gÄng, sÄ tar ni fel. Det kommer inte att ske, trots att ni manglat och kört över de allra flesta i Sverige. MÀnniskor har gÄtt man ur huse, politiker och kommuner har protesterat och olika intressegrupper har pÄtalat samma sak: De vill inte ha kraftnÀt eller  kraftledningar i nÀrheten av fastigheter och bostÀder eller boende. De vill inte ha förstörda skogar,marker,sjöar,bÀckar,natur, kultur och bostadsomrÄden. De vill inte riskera att drabbas av cancer eller andra strÄlning och magnetfÀlt orsakade sjukdomar som hÀrstammar frÄn kraftnÀt och kraftledningar. Och de vill inte att fastigheterna och villorna ska störtdyka i vÀrde pÄ grund av att 50 m höga jÀrnstolpar ska vibrera bredvid husknuten!

Precis som kraftnÀtens byggplaner, mÄste LIVET fortsÀtta. Och mÄnga av oss vill ge förutsÀttningar för det senare.
Det gÀller dÀrför att kÀmpa och det gÀller att veta vad man kÀmpar för och emot.

Jag och min familj kÀmpar för LIVET. Och vi kÀmpar för att var och en i detta land ska ha rÀtt att Àga det man sjÀlv införskaffat, köpt och förvaltar. I vÄrt fall vÄr slÀktgÄrd som vi med kÀrlek renoverat och som hÀrstammar frÄn Är 1850 med tillhörande skog och mark.

En del förstÄr kanske bilder bÀttre Àn text. Vi skulle kunna sÀnda bilder pÄ vÄr dotters sönderskurna huvud som opererats flera gÄnger och satts ihop med 33 agraffer. SmÀrtorna, grÄten och oron Àr svÄrare att se, men de har mÄnga gÄnger varit omÀnskligt svÄra.
Men, man kan utsÄ mycket och ibland allt för att fÄ överleva. Var 5:e mÄnad genomgÄr hon magnetröntgen för sin hjÀrncancer.

Eller vill man hellre se foton pÄ min fars operationer, dÄ hans armhÄla lappades ihop efter att man plockat bort 18 lymfkörtlar och metastaser och varet som rann och infektionen som spred sig i flera mÄnader och dÀrefter en kamp för att fÄ och lyckas genomgÄ en 13 mÄnader lÄng immunterapi.

Eller möjligen foton pÄ nÄgon av alla mina egna otroligt smÀrtsamma och svÄra operationer? 

Eller bilder pÄ min mors grav. 
Cancer drabbar vem som helst. 
Varje dag.

Vi kommer aldrig, aldrig ..ALDRIG att acceptera statens och regeringens korrupta tillvÀgagÄngssÀtt. Inte heller svenska kraftnÀts försök att pÄtvinga oss kraftledningar pÄ eller i nÀrheten av dÀr vi bor eller pÄ vÄr fastighet.
Det Àr lika slutgiltigt som Amen i kyrkan.

I FN:s regler stÄr bland annat att vi mÀnniskor sjÀlva fÄr bestÀmma över vÄra liv. 
Det Àr det ni har att förhÄlla er till kÀra staten, regeringen.. och Sverige.

SÀnder med nÄgra bilder och pÄ vÄrt hus, som ligger vackert belÀget i vÄr fina lilla by. I vÄr trÀdgÄrd har vi förutom vÀxthus och koidamm ,8 ÀppeltrÀd, flera pÀron och körsbÀrstrÀd.Vindruvor och björnbÀr och en mÀngd andra frukter och bÀr. För att inte tala om den enorma mÀngd blommor, prydnadstrÀd och alla vÀxter. Under Ären har tillvÀxten av bin, humlor, fjÀrilar, trollslÀndor, salamandrar, fÄglar med mera ökat markant. Det beror pÄ den enormt viktiga pollineringen. Tillsammans med övriga grannar hÀr pÄ landsbygden gör vi vÄrt lilla för att bland mycket annat bevara skogs och jordbruket.

En gÄng en viktig tillgÄng för landet.  
Vi önskar att det fÄr förbli sÄ.

Med vÀnliga hÀlsningar

Paula och Torbjörn

NysÀtraby

 


 
 
SusanneđŸ˜»

👍 upp för dig Paula 💞

Svar: Åh, hjĂ€rtligt T 💕 A💕 C💕 K 💕

Det Ă€r inte sĂ„ lĂ€tt att kĂ€mpa för nĂ„got som man tror pĂ„. SĂ€rskilt inte nĂ€r det gĂ€ller att strida mot en sĂ„ svĂ„r motstĂ„ndare,som faktiskt staten Ă€r. Men vem har sagt att nĂ„gonting hĂ€r i vĂ€rlden ska vara lĂ€tt.Hela livet Ă€r en stor kamp och pĂ„gĂ„r tills den dagen vi inte lĂ€ngre finns.Det Ă€r vad vi gör under tiden som vi finns hĂ€r pĂ„ jorden,som betyder nĂ„got och ibland kan det haoch fĂ„ större betydelse Ă€n vad vi sjĂ€lva mĂ€ktar förstĂ„.Alla vĂ„gar eller vill inte sĂ€ga sin mening eller sĂ€ga ifrĂ„n,men om ingen vĂ„gar eller vill, kan vi aldrig fĂ„ till förĂ€ndringar.Den lilla mĂ€nniskan mĂ„ vara liten,men tankarna och Ă„sikterna kan vara nog sĂ„ viktiga och betydelsefulla đŸ™đŸ» Varm kram frĂ„n lilla mig och min familj ❀
Paula Taxén

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress