Hej på er 💕
 
Våren har äntligen kommit och det är underbart att se hur allt plötsligt förvandlas och vår fantastiska trädgård bjuder verkligen på alla möjliga överraskningar.
Det känns som att alla regnbågens färger och nyanser skimrar ikapp och den ena blomman är vackrare än den andra.
Visst är det otroligt vackert!
Och inte bara växtligheten har vaknat till liv, utan alla skogens djur 🐿
Och de njuter och leker och hoppar och skuttar..
från träd till träd 😃
Vi har även enormt många olika sorters fågelarter och deras sång är helt himmelsk 🎶🎶🎶
Jodå, men livet är inte bara härligt, utan alla möjliga tråkigheter tornar upp sig. Både egna sjukdomar och även andras 😢
Själv har jag kämpat med en märklig förkylning nu i snart 2 veckor. Har testat neg.för covid.. i alla fall på hemtesten. Men, blöder näsblod när jag nyser, har feber av och till och är andfådd. Hoppas det ger sig snart 🙏🏻
Utevistelse, särskilt på kvällskanten för att exempelvis kika på våra fina koifiskar.. gav detta år tydligen obehagliga utslag, då man tyvärr blir biten av insekter som tuggar i sig bitar av en 😵‍💫 
Jaha, och så har även riktigt tråkiga värdsliga problem kommit krypandes nära inpå knuten 🏡
Svenska kraftnät planerar nämligen att dra exempelvis kraftledningar väldigt, väldigt nära där vi bor!
Det har inneburit att det startats protester och motståndsgrupper på Facebook.
Det har för oss inneburit timslånga samtal med företrädare på svenska kraftnät. 
Framförallt har det inneburit att man mår dåligt.
Brev har sänts och fler kommer att sändas!
 
Svenska kraftnät kommer slå sönder landsbygden, förstöra naturen, skrämma bort djuren, förinta kulturföremål, fridlysta växter och djur. Fågellivet kommer att försvinna och cancerrisken kommer att öka!
Skog och mark kommer också att förstöras och värdet på fastigheter minska.
Hur ska Torbjörn och alla andra kunna fortsätta att ta hand om skogen, precis som man gjort här i generationer?
Hur ska människor kunna bedriva sina verksamheter. 
Bruka sina marker?
Sverige behöver el, men även virke och mat på bordet.
På flera platser runtom i Sverige har man protesterat mot svenska kraftnäts och även andra kraftnäts planer och genomföranden. Påhejade av svenska staten kan de tydligen göra precis som de vill.
Hur ska den lilla människan kunna få rätt mot stora bolag?
Att stå emot kräver kunskap och ork att kämpa.
Det kräver mod och det kräver att man hjälps åt.
Man måste i en demokrati och rättsstat få säga nej till detta överförmynderi!
Svenska kraftnät verkar ha satt i system att planenligt följa en färdigskriven manual.
Man har lyckas tidigare och fortsätter därför på samma sätt.
Allt, medan staten ser på och garanterar att de kan fortsätta.
Men, det är väl bara att kämpa på och försöka välta de 🪨 🪨🪨 stenar som kommer mot en!
Livet är tydligen en enda lång kamp 😢
 
Skäms, svenska kraftnät👎🏻
Ni kan inte bara köra över människor på det här sättet.
Man mår ju rent ut sagt dåligt!
 
Några citat från svenska kraftnät:
-Vi har bara kunnat se ett samband med ökad barnleukemi p.g.a.kraftnäten!
???
Precis som om det vore bättre än andra cancersorter??
 
-Man får väl flytta,om man är rädd för strålningen!
??
Jaha, det är så enkelt??
Ok, är det så här ni vill att landsbygden ska utvecklas, regeringen??
 
Här är ett brev som vår familj sänt till svenska kraftnät:

Hej!

Då jag drabbats av en rejäl förkylning, kan jag tyvärr inte närvara på Svenska kraftnäts planerade möten.

Jag tänkte dock delge mina tankar och åsikter här om det kan komma till någon nytta.

Jag har varit i kontakt med Svenska kraftnät och det räckte med ett samtal för att förstå att de planerar att driva igenom sina kraftledningsbyggen, vad och hur vi än motsätter oss.

Där har de grundligt FEL!

Det kommer ALDRIG att byggas någon kraftledning i närheten av där, åtminstone jag och min familj bor och jag är gärna med och stöttar kravet om att gräva ner ledningarna eller lägga de i havet.

Svenska kraftnät får enorma bidrag av den svenska staten och påhejas att bygga ut sina ledningar i rask takt. Vi får ofta läsa och höra allehanda vetare och tyckare på tv och radio, som bekräftar att så är fallet. 

Alla vill vi ha el, det är vi helt överens om, MEN, inte till vilket pris som helst. Inte heller är staten villig att punga ut miljardbelopp i bidrag när elpriser sticker iväg. Så, vad göra?

Ja, det är ju inte så att Svenska kraftnät på måfå skickat iväg en pil som landat någonstans på en karta, nejdå, allt är noga planerat,utvalt och beslutat. Och med staten som garant så går det smidigt att mangla ner skog och mark och därefter smälla upp sina jättehöga kraftledningar. Och det har man redan gjort och fortsätter man att göra på andra ställen i Sverige.

Visst gör man löjliga utflykter till skogs och njuter av trevliga promenader i solskenet och låtsas leta efter kulturhistoriska skatter för att därefter få skriva ner några meningslösa rader på ett ännu mer meningslöst papper.Allt för syns skull. 

För ännu har inga kulturhistoriska skatter, källor, djurarter eller växtlighet hindrat Svenska kraftnäts framfart!

Och nu kommer vi till det viktigaste.

Alla har vi olika intressen. Markägare, skogsägare, bärplockare, segelsällskap , husägare…..Listan kan ju göras hur lång som helst.

Men enkelt förklarat och uttryckt och med en tydlig självklarhet, så bestämmer Vi ALLA fortfarande över våra egna ägor.

Det är ju det här med mitt och ditt. Om jag äter mat från min egen tallrik, så låter jag ju ingen annan ta maten. Den är min och jag har betalt för den. Om någon ber om lov, ja då kan jag kanske dela med mig eller fundera på saken men säger jag nej, ja då är det ju så.

Samma argument gäller även i fallet med Svenska kraftnäts planerade byggprojekt. Ger man inte lov till bygge på sina marker eller intresseområden som man förfogar över, ja, då blir det ett NEJ.

Jag har ett väldigt starkt argument om varför jag inte tänker tillåta Svenska kraftnäts kraftledningar i mitt närområde, inte ovan jord i alla fall. Och det är på grund av den strålning och cancerrisk man drabbas av.

För många år sedan( på 1980 -talet ) så byggde Vattenfall kraftledningar bakom min fars hus och väldigt många av de som bor på min fars gata har drabbats av cancer! I ett hus har nästan hela familjen avlidit i cancer!

Så även min mor som dog vid 56 års ålder 2003. Min far lever, men har fått genomgå immunterapi, däremot avled hans andra fru i cancer, 2021. Även jag själv har op. för elakartade saker.

Jag har varit i kontakt med Östhammars kommun och frågat dem om kommunens ansvar kring strålningsrelaterade sjukdomar och om de har kännedom om det stora antal cancerfall, som drabbat dem, där min far bor och närheten till kraftledningen.

Jodå, de var medvetna om placeringen, men ville återkomma om det andra.

För att friska upp deras minne lät jag dem veta att det var mycket stort motstånd mot bygget av kraftledningarna och man startade, precis som i Enköping, grupper för att få gehör för våra åsikter. Min far berättade att han också blev inbjuden till möten. Trots ett stort motstånd drev Vattenfall igenom sitt beslut att bygga sina kraftledningar.

Ingen vet idag vilken effekt det har haft på alla boende runtomkring. Ingen har intresserat sig för detta!

Hur har skolbarn,skolpersonal, dagis och andra yrkesområden drabbats?

Eller alla andra som bor i närheten av min far, i radhus och villaområden. 

Ingen vet, men det finns säkert skäl att ta reda på detta.

Vi som har gårdar, fastighter, skog och mark, små eller stora. Vi har inte bara ett ansvar över vår tid på jorden. Vi har ett ansvar att förvalta egendom för nästkommande generationer. Precis som våra föräldrar och förfäder gjort.

Ingen, och jag säger det igen.. INGEN kommer någonsin att få ta beslut åt mig,som jag inte själv är med och samtycker om.

Vi lever fortfarande i en demokrati, i en rättstat och det ska vi värna om.

Olika beslut tas dock redan över våra huvuden och lagar och regler tolkas hur som helst. 

Man kan snart inte fälla ett träd ute i skogen utan att ta hänsyn till en insekt eller fågelart. Men, det kan vi leva med, så länge skogen får leva. Där djur och natur lever i symbios. Allemansrätten ger också möjlighet till underbar rekreation för dem som vill njuta av frisk luft, svamp och bärplockning och fågelkvitter.

 

Så nu är det upp till oss att stå fast för det vi tror på.

Svenska kraftnät, gräv ner ledningarna, annars blir det 

inget! Ni har råd med det.

Det går att gräva ner ledningarna och det är INTE för dyrt. 

Idag får nästan varannan människa cancer.

Vi måste minska den risken, inte öka den och vi måste värna om livet och om naturen. 

 

-Paula Taxén med familj i Nysätraby

 
 
 
 
 
 
Hannas krypin

"bara sett ökade fall av barnleukemi" var det sjukaste jag läst. Barnen är ju vår framtid. Sjukt att resonera så. Ditt brev var väldigt bra skrivet.

Svar: Hej 💕Ja,eller hur! Det är hemskt att resonera så lättvindigt kring cancer. Och det är hemskt att behöva befinna sig i den här enormt stressiga situationen, där man känner att svenska kraftnät nästan kan få göra vad de vill 😢Efter att ha sett den interaktiva kartan fick vi en chock!Kraftledningende har för avsikt att dra på vår skogsmark kommer vi inte att tillåta. Då vi inte äger så stor mark eller skog skulle intrånget och byggandet av kraftledningen inte bara förstöra miljön och den fantastiska natur och kulturvärden, utan även omöjliggöra fortsatt arbete i skogen som gjorts i decennier. Kraftledningens placering är också för nära boendemiljön och cancerrisken är stor.Skogen är också en värdefull rekreation för inte bara vår familj som drabbats hårt av cancer, utan även för allmänheten. Väldigt många människor, även stadsbor njuter av att få komma och vandra och njuta av den vackra naturen och plocka både blåbär,lingon och svamp, som de antingen använder själva eller säljer på ex. torget, vilket bidrar till mycket trevligt i samhället. Torbjörn  sköter skogen exemplariskt, såsom även hans förfäder och far gjort( som arbetade för Domänverket).Torbjörns arbete i skogen innebär att han använder skogsmaskiner för att ta sig fram. Och för då terrängen är ojämn och svårkörd, så kräver det en del planering och en anpassad körväg. Bygget av kraftledningen skulle omöjliggöra fortsatt arbete.I vår skog lever både vildsvin, älgar och rådjur. Även lodjur och rävar har sin boplats där, för att inte tala om alla fantastiska fåglar. Både rovfåglar, ugglor,fasaner och en mångfald av allehanda andra fåglar. Harar, ekorrar och andra djur finns där också. Noga har vi avverkat för att på så sätt ta hänsyn till alla skogens djur inklusive insekter, så att de inte ska störas och få leva i lugn och ro. Denna underbara natursköna skog som vi förvaltar, önskar vi få behålla i det nuvarande skicket.Kraftledningen skulle förstöra så enormt mycket, så det går inte att förklara. Det är också såpass liten skog, att förhållandet mellan samhällsnyttan att bygga kraftledningen just där och den själsliga och ekonomiska bortfallet och den skada det skulle innebära för vår privata situation, blir oproportionerligt och katastrofalt.Detta kan helt enkelt inte accepteras.Svenska kraftnät har ett ansvar att inte förstöra möjligheterna för fortsatt arbete och rekreation i den egna skogen. Att inte förstöra för djuren och deras livsförhållanden. Fastighetens totala värde minskas också enormt, då läget för boendedelen inklusive lagård,maskinhall med mera också påverkas mycket, negativt. Gården som härstammar från 1800-talet någon gång, klarade den stora branden som härjade i byn för väldigt länge sedan. Den lilla byn är som tagen ur Astrid Lindgrens värld.I generationer har vår släkt tagit hand och bott här, liksom många andra i den lilla byn.Vi önskar så att svenska kraftnät lyssnar till vad vi har att säga.
Paula Taxén

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress